
Şipşak Ege lezzetleri
Bugün sizlerle yapımı son derece basit, lezzetleri ve sunumları ile görkemli Ege bölgemizden 3 tarif paylaşıyorum. Birisi Bodrum, birisi Denizli ve diğeri ise Alaçatı'dan geliyor.
OT KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Rendelenmiş soğan, taze soğan, sarımsak ve havucu zeytinyağında soteliyoruz. Üzerine ıspanak, pazı ve pırasayı ince dilimleyip kavurmaya devam ediyoruz. Elde ettiğimiz soteyi süzüyoruz. Fazla suyunu bırakmasını sağlıyoruz. Ayrı bir kasede, bulgur, kimyon, yumurta ve salçaları, kimyon, tuz ve karabiber ile yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz karışımın içine kavurduğumuz soteyi ilave edip bütün malzemeyi karıştırıyoruz. Köfte şekli verip bir tepsiye diziyoruz ve buzdolabında soğutuyoruz. Pişirirken kızgın yağın içinde kızartıyoruz.
GAMBİLYA FAVASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Gambilyayı iki kez yıkayıp süzüyoruz. Soğanı ve limon kabuğunu ince ince kıyıyoruz. Ardından gambilya, soğan ve limon kabuklarını tencereye alıyoruz. Üzerine tuz, zeytinyağı ve su ilave edip kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra gambilyalar pişip ezilinceye kadar 3 dakikada bir çırpıyoruz. Püre haline getirdiğimiz favayı ince tel süzgeçten geçiriyoruz. İnce ince kıydığımız dereotunu ve ezdiğimiz sarımsağı isteğe göre ilave edip karıştırıyoruz. Ardından cam fırın kabına döküp soğutuyoruz. Oda sıcaklığına gelen favayı buzdolabında bekletip soğuk servis yapıyoruz.
BİBER TATARI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kurutulmuş kırmızı biberi haşlayıp çekirdeklerini ayıklıyoruz ve ikiye kesiyoruz. Patatesleri soyup dilimliyoruz ve kızartıyoruz. Haşladığımız biberleri de kızartıyoruz. Tabağa önce sarımsaklı yoğurdu yayıyoruz ve üzerini kızarttığımız biberlerle kapatıyoruz. Biberlerin de üzerine kızarmış patatesleri diziyoruz ve servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.