Kırklareli sofrası
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Kırklareli'ye konuk oluyoruz. Kırklareli mutfak kültürü; yörede yetişen besin çeşitlerine, tarihsel süreçte ilde yaşayan ve göç etmiş olan toplulukların yeme içme alışkanlıklarına, inançlarına göre şekillenmiştir. Yöre mutfağının kaynağını tarım ürünleri, büyük ve küçükbaş hayvancılık ile deniz ürünleri oluşturmaktadır. Bakalım bizi Kırklareli sofrasında nasıl sürprizler bekliyor?
LABADA BORANİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Ayıklanan ve yıkanan labadalar doğranarak yağda kavurulur. Ardından ayrı bir tavada iki yumurta karıştırılarak pişirilir. Pişirilen yumurta labadanın içine ilave edilir. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt da eklendikten sonra servis edilir.
KIRKLARELİ KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Malzemeler karıştırılarak kıyma makinesinden/ robottan geçirildikten sonra dolapta 1 gün bekletilir. Bu sürenin sonunda 1 adeti ortalama 18-20 gr. olacak şekilde ana kıymadan elle koparılır ve tam yuvarlak olmayacak biçimde, hafif basık ve uzunca olarak şekillendirilir. Yağlanmış ızgarada pişirilen köfteler, pişirilme sırasında kurutulmadan, yumuşak olarak ve kıymanın yağı ile suyu köftenin içinde kalacak şekilde pişirilir.
PAPARA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tereyağının yarısını kısık ateşin üzerinde erimeye bırakın. Piyazlık doğranmış beyaz soğanlarınızı tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Tuz, biber ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Sıcak suyu ilave edin ve 5 dakika yüksek ateşte kaynamasını bekleyin. Bayat ekmekleri küp küp kesip bir sini içine doğradıktan sonra hazırlamış olduğunuz sosu üzerine gezdirin. Bir tavada kalan tereyağını kızdırıp, pul biber ile ayrı bir sos hazırlayın. Siniye yaydığınız paparanın üzerine gezdirip servise alın.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.