Arap bacının sofrası
Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Arap yemekleri yapıyoruz. Arap mutfağı, Arap dünyasına özgü farklı pişirme geleneklerinin bir toplamıdır. Mağrip'ten Bereketli Hilal ve Arap Yarımadası'na kadar yayılan farklı yöresel mutfakları içerir. Söz konusu yöresel mutfaklar genellikle yüzlerce yıllıktır ve yöredeki büyük baharat, bitki ve gıda ticareti kültürünü yansıtır.
TABULE
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle bulgurumuza üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika kadar demlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra maydanoz ve taze naneyi sap kısımlarıyla birlikte ince ince doğruyoruz. Taze soğanları incecik kıyıyoruz. Domatesi küçük parçalar halinde doğruyoruz. Doğramış olduğumuz tüm malzemeleri derin bir salata kasesine alıyoruz. Şişip yumuşayan bulgur ile salata malzemelerini harmanlıyoruz. Salatanın sosu için; zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra salata kasesine aktarıyoruz.
TARÇINLI KÖFTE (KİFTA LİL ATFAAL)
MALZEMELER
YAPILIŞI: Bir kapta eti, soğanları, tarçını ve karabiberi iyice karıştırın. Karışımdan küçük köfte topları oluşturup kenara koyun. Geniş bir tavaya tuzu ve yağı koyun, üzerine sıcak suyu ilave edip karışımı kaynatın. Kaynayınca köfteleri ilave edip yaklaşık 25 dakika köfteler iyice pişene kadar pişirin.
ETLİ KUSKUS
MALZEMELER
GARNİTÜR İÇİN:
YAPILIŞI: 3 yemek kaşığı dolu karışık kuskus baharatını (Eğer yoksa 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, safran, 1 çorba kaşığı kişniş ve çemen otu) ikiye kestiğiniz tavuk butlarıyla, sıvı yağ, toz kırmızı biber, pul biber ve tuz ilave ederek karıştırın. Önceden ısıtılmış 225 derece fırında kızarana kadar pişirin. Kırmızı eti sıvı yağda biraz mühürleyin, üzerine bol su ve tuz ilave edin, düdüklü tencerede haşlayın. Bir tencereye biraz sıvı yağ alın, kuskusu ilave edin. 3 dakika kadar karıştırın, 3 su bardağı kadar etin suyunu süzerek 3 su bardağı normal sıcak su ilave edip iyice karıştırın. Ayrı bir tencerede biraz sıvı yağ ilave edin. Küp küp doğranmış soğanları soteleyin. Küçük küçük kestiğiniz domatesleri yumuşayıp suyunu biraz çekene kadar pişirin. Salçayı, tuzu, baharatları ve sarımsağı rendeleyip ekleyin. Üstüne et suyu ile karışık sıcak su ve tuz ilave edin. Pişme çabukluğuna göre önce havuç, turp, rezene, kereviz, patates ve kabağı doğrayıp ekleyin. En son haşlanmış nohutları da sebzeye ilave edin. Mergezleri yağsız tavada kızartın. Ayrı bir tencerede kuru üzümleri de kızartın. Kuskusu bir tepsiye alın üzerine sebze yemeğinin bir kısmını ve ardından eti, kızaran tavuk butlarını, mergezi ekleyin. Yemeğin sosundan gezdirip, en son kızarmış kuru üzümleri ilave edin ve servis yapın.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.