Kuzey Ege’nin lezzetleri
Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Çanakkale'deyiz. Çanakkale denilince akla ilk olarak köklü, kocaman bir kültür deryası, doğa harikası, boğazıyla her adımınızda yepyeni şeyler öğrendiğiniz bir şehir geliyor. Bugün size şehrin zengin mutfak kültüründen ve enfes yöresel lezzetlerden üç tarif vereceğim. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle...
BÖRÜLCE KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Börülce, aldığı kadar suyla orta ateşte 1 saat haşlandıktan sonra süzülür. Bir kapta börülce, nane, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve domates ile karabiber, kekik, pul biber, tuz, un yoğurularak harç elde edilir. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır. Harçtan 1 yemek kaşığı malzeme alınarak, kızdırılmış zeytinyağına konulur. Yayvanlaşması için üstüne kaşıkla bastırılır. Pembeleştiğinde altüst edilerek pişirilir ve servis edilir.
ÇIRPMA
MALZEMELER
YAPILIŞI: İnce ince kıyılan ıspanak ve soğanlar, bir süzgeçte kuruyana kadar bekletilir. Ayrı bir yerde ise un ve su, boza kıvamına gelene kadar çırpılır. Bu kıvama gelen hamurun içerisine tuz ve baharatlar eklenir. Daha sonra bir tepsi yağlanarak, içerisine boza kıvamındaki karışımın yarısından fazlası yayılır. Üzerine kurutulmuş olan ıspanak, soğan karışımının tamamı eşit kalınlıkta dağıtılır. Bunun üzerine de ıspanak ve soğanları tam olarak kapatmayacak şekilde boza kıvamındaki hamurun kalanı yayılır. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
ÇANAKKALE HELVASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Zeytinyağı geniş bir tavaya konularak kızdırılır. Yağ kızdığında, 1 fincan soğuk su eklenerek kapağı kapatılır ve 5–10 dakika süreyle kaynamaya bırakılır. Sürenin bitiminde un ilave edilerek kısık ateşte rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırılarak, yaklaşık 30 dakika kavrulur. Kavrulma işleminin son 10 dakikasında ceviz içi de ilave edilir. Ayrı bir kapta şeker ve 1 su bardağı su kaynatılarak koyulaşmaları sağlanır. Koyulaşan şerbet soğumaya bırakılır. Kavrulmakta olan diğer malzemelerin üzerine bu soğutulmuş şerbet dökülür. Tahta kaşıkla çok seri şekilde (buharının kaçmasına izin verilmeden) 2 dakika süreyle karıştırılır. Sürenin sonunda karışım bir tepsiye dökülerek, sıcak haldeyken elle bastırılır ve soğumaya bırakılır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.