
Dilinize acı biber sürdüren lezzetler
Kurutulmuş ve taze olarak tükettiğimiz biberin birçok çeşidi vardır. Biber lezzetinin yanı sıra hastalıkların tedavisi için de alternatif tıpta kullanılır. Hastalıklara yakalanma riskini azaltırken bazı hastalıkların ise tedavisine yardımcı olur. Demir, magnezyum ve kalsiyum başta olmak üzere birçok mineral içerir. Ayrıca biber; protein ve diyet lifleri açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Ülkemizde dolmalık, sivri ve çarliston olarak yetişen yeşil biberi yemeklerde ve salatalarda bol bol kullanmak gerekiyor. Yeşil biberin içerisinde bol miktarda; C vitamini, beta karoten, A vitamini, P vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve E vitamini mevcuttur. A vitamini, E vitamini ve C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğundan sağlığınız üzerine çok olumlu etkileri var. Yerli halk tarafından tamamen evcilleştirilmiş olarak tarımı yapılan acı biber, 1493'te Kolomb'un Amerika kıtasına yaptığı ikinci yolculukta yanında götürdüğü Dr. Diego Alvarez Chanca tarafından İspanya'ya getirilmiş, acı biberin nitelikleri hakkında ilk yayın yine onun eliyle 1494 yılında eve döner dönmez yayımlanmış. Dünyanın en acı biberi, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper'dır. Damaklarınızı bazen tatlandıracak bazen de hoş bir acılık bırakacak biber çeşitleri, her koşulda yemeklerin vazgeçilmezi haline gelir.
Nasıl Kurutulur?
Biberler yemeklerden salatalara, salçalardan turşulara kadar birçok şekilde tüketilebilen oldukça verimli sebzelerdir. Bu yöntemlere eklenebilecek biber kurusu da kışa hazırlık amacıyla sık sık tercih edilir. Hem kızartmalık hem de dolmalık biberler rahatça kurutulabilir. Dolmalık biberlerde, kurutma işlemi için önce içi boşaltılıp yıkanır. Çekirdeklerinden arınmış dolmalık biberler, ipliğe dizilerek kurutur. Kızartmalık biberleri kurutmak için ise dikey olarak kesmek gerekir. Yıkanmış ve temizlenmiş kızartmalık biberlerin dikine kesilmesi onların daha çabuk kurumasına yardımcı olacaktır. Biber nasıl saklanır sorusunun cevabı olarak derin dondurucu tercih edilebileceği gibi kurutma yöntemiyle de kış için rahatlıkla biber saklanabilir.
Neden Acıdır?
BIBERIN acı olmasını sağlayan, içinde bulunan Kapsaisin isimli maddedir. Bu maddenin oranına göre biberin acılığı değişir. Kurutulmuş kırmızı biberlerin dövülmesi sonucu oluşan pul biberler de ülkemizde yoğun olarak kullanılan baharat çeşitleri arasında yer alır. Pul biberin acı olanları kebaplarda ve çorbalarda sıklıkla tercih edilir. Acı biber yemek kişinin yemek alışkanlıkları ile alakalıdır. Bazı insanlara acı gelen bir biber diğerlerine hiç acı gelmeyebilir.
Faydaları Nelerdir?
Sivri Biber Turşusu
MALZEMELER
YAPILIŞI: Biberleri yıkayıp uçlarını kesin ve bidonlara dolduralım.Biberleri bidona doldururken güzel bir şekilde bastırarak yerleştirmelisiniz.Sarımsakları soyup içine atan. Suyu, sirkeyi ve tuzu karıştırıp bidonu ağzına kadar dolduralım.Bidonunuzun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatmalısınız. Turşunuz olana kadar güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.