Peynirin hikayesi
Peynirin tarihçesi günümüzden 8500 yıl önceye dayanmaktadır. Ortaya çıkışı ve keşfedilmesi hususunda değişik varsayımlar bulunmaktadır.
İLK RİVAYET
Bazı tarihçiler, ilk peynirin Arap bir gezginin, koyun midesinden yapılmış olan bir tulumun içine koyduğu sütün kendiliğinden peynire dönüşmesi yoluyla bulunduğunu düşünmektedir.
İKİNCİ RİVAYET
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise, ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. yy civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynirin izine rastlanmıştır.
ÜÇÜNCÜ RİVAYET
Bazı kaynaklarda ise ilk peynirin Orta Asya'da yapıldığı iddia edilmektedir. Tibetliler, Tatarların ilk peyniri Araplardan önce yaptığını düşünmektedir. Değişik tarih kaynakları incelendiğinde ilk peyniri Fin göçebelerinin Akdeniz ülkelerinde yaptığı varsayımları bulunmaktadır. Değişik kaynaklar farklı milletlerin ilk peyniri yaptığını ya da keşfettiğini söylese de; yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında M.Ö 4000 yıllarına ait peynir kalıntılarına ve peynir yapım alet ve kaplarına rastlanmıştır. Peynir ilk yapıldığı zamanlarda tapınaklarda tüketilmeye başlanmış, daha sonraki medeniyetlerin gelişme hızı nedeniyle kullanım alanı genişlemiştir. Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile beraber Avrupa'ya göçün artması ile peynir üretimi daha da artmıştır. Burada manastırlarda yapılan peynirler Avrupa ülkelerindeki peynir çeşitliliğini oluşturmuştur. Kendi tarihimizde ise Kaşgarlı Mahmut'un yazmış olduğu Divanu Lügati't Türk adlı eserde peynirden bahsetmiştir. Ayrıca 11.yy'da yazılan Yusuf Hacib'e ait olan Kutadgu Bilig eserinde de peynir çeşitlerinden bahsedilmiştir. 1680 yılında Osmanlı padişahlarından 4. Murat'ın Nizamnamesi'nde ise yoğurt ve peynir fiyatlarının ayarlanması konusu ele alınmıştır. Yine Osmanlı İmparatorluğu'nun 1851'de katılmış olduğu İngiltere'deki sergide tulum, kaşar ve lor peynirleri sergilenmiştir.
VİTAMİN DEPOSU
A, C, D, E ve K vitaminleri içeren peynir, insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynirin, beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası vardır. Fosfor, süt ve süt ürünlerinde kalsiyumun ayrılmaz bir parçasıdır. Birlikte doğal olarak alınırlar. Peynirde yağ oranına bağlı olarak değişen miktarlarda yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K) bulunur. Peyniri vitamin yönünden önemli yapan, bileşimindeki B grubu vitaminlerdir ve bunlar suda çözünebilir.
PEYNİRİN FAYDALARI
PEYNİR ALTI SUYU NEYE İYİ GELİR?
EV YAPIMI PEYNİR
MALZEMELER
SÜZMEK İÇİN:
YAPILIŞI: 2 litre sütü tencereye döküyoruz. Sütümüz kaynamaya başladığı anda 1 çay bardağı yoğurdu ekliyoruz, sürekli karıştırıyoruz. İyice karıştıralım ki yoğurduğumuz erisin. Kesikler oluşmaya başlıyor. Beş dakika sonunda tuz atıp biraz daha kaynatıyoruz. Altını kısıyoruz, karıştırıyoruz. Kesikler iyice oluştuğunda altını kapatıyoruz. Torbamıza yavaş yavaş döküyoruz. Tülbentteki peyniri tezgahın bir köşesine alıp, üstüne ağırlık koyuyoruz. Suyu iyice süzülsün. Bu şekilde altı saat kalması yeterlidir. Altı saat sonunda peynirimiz olmuş demektir. Süzerken ayırdığımız sarı suyunu 1 litrelik cam kavanoza doldurabiliriz. Daha sonra peyniri dilimleyip, 1 yemek kaşığı da tuz atıp salamura yapabiliriz.
PEYNİRİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.