İftarda Artvin’deyiz
Bugün İdilika'nın Mutfağı, iftar sofrasında Artvin'de. Artvin, yeşil ve mavinin karışımıyla oluşmuş bir cennet parçası gibidir. Yöreye has yemeklerinde Karadeniz Bölgesi'nin ve Kafkaslar'ın izlerini görebildiğimiz Artvin mutfağında geniş ve zengin bir yemek kültürü hakimdir. Denilebilir ki; Artvin mutfağının sırrı biraz da sahip olduğu eşsiz güzellikteki geniş yaylalarda yetişen bitkilerin kullanılan malzemelere işleyen aromalı tatlarında gizlidir.
KARALAHANA DOLMASI
MALZEMELER
ÜZERİNE:
YAPILIŞI: Öncelikle karalahanaları kaynar suda haşlayıp soğuk sudan geçirin. Damarlı kısımlarını keserek alın. Bir su bardağı pirinci yıkayıp süzün.
İÇ HARCI İÇİN; küp küp doğranmış soğanı, zeytiyağını, salçayı, tuzu, karabiberi ve naneyi karıştırın. Karalahana yapraklarını uygun şekilde keserek parçalara ayırın. İç harcı yaprakların bir kenarına koyarak kalem gibi sarın. Tencerenin dibine kara lahana yaprağı döşeyin. Üzerine karalahana sarmalarını dizin. Üzerine iki su bardağı suyu ilave edin. Önce hızlı ateşte kaynatın, sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra yarım limon suyunu dolmaların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat demlendirdikten sonra servis yapın.
SİRON
MALZEMELER
YAPILIŞI: Hazır satılan sironlardan alabilir ya da yufkayla kendiniz yapabilirsiniz. Süzme yoğurdu çırpma teliyle çırpın, üzerine ezilmiş sarımsakları ekleyin. Sironları cam fırın kabına dizin ve üstüne sıcak su ilave edin. Fırına koyup sironların suyu çekmesini bekleyin. Sonra yoğurtlu karışımı üzerine döküp beş dakika daha fırında tutun. Çıkardıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı, pul biber, nane dökerek servis yapın.
HASUTA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Su, pekmez, nişasta ve şekeri çözülene kadar çırpıp pişirin. Koyulaşınca ocaktan alın. Ayrı bir yerde tereyağını kızdırın, üstüne pişirdiğiniz karışımı dökün. Üzerine kalan tereyağını gezdirerek servis yapın.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.