
Tarlaya ektim soğan
Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün soğan severleri sevindirecek tariflerim var. Bilinen bazı beyaz soğan türleri, az acı oluşuyla çiğ yemeye çok daha uygundur. Bu arada soğanın çiçekleri de salataları süsler. En sevdiğim şeylerden biri de soğanlı ekmektir; bazen rulo gibi sarılır, bazen de kek formunda biberiye aromalı yapılır.
SOĞANSIZ YEMEK OLUR MU?
Asurluların bildiğimiz soğana bağlılığını, bugün de yemek pişirenlerin çoğunluğu sürdürüyor. Soğansız yemek tarifi veren kitaplar son derece ender. Soğan, dünyanın her yerinde bulunabilen bir besin. Hatta gerçekten küresel olan tek besin. Soğan üretimi ve tüketiminde başı çeken ülkeler Çin ve Hindistan. Dünyada üretilen yıllık 70 milyon tonu aşkın soğanın yaklaşık yüzde 45'ini bu iki ülke yetiştiriyor. Ama aslında kişi başına yenilen soğan miktarına bakılırsa, Çin ve Hindistan ilk sıralarda değil.
SOĞANIN FAYDALARI
Genellikle yemeklerimize ilave ettiğimiz soğanın vücut için bir savaşçı olarak çalıştığını biliyor musunuz? Eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılan soğan özellikle baş ağrısı, kalp hastalıkları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılmıştır. Antik çağlardan beri faydaları bilinen bu besinin vücut için ne faydalar sağladığını okuyun. Düşük kaloriye sahip olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan soğan, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşır. Aynı zamanda kolajen üretimine, hücrelerin yenilenmesine ve demir emilimine yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanla birlikte yapılan salatalar ile bağışıklık sistemi güçlenir ve kilo kontrolü sağlanabilir.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
SOĞAN DOĞRARKEN NEDEN GÖZYAŞLARIMIZ AKAR?
SOĞANI dilimlerken soğan tarafından üretilen kükürt bazlı gaz dışarıya salınır. Bu gaz gözdeki suyla reaksiyona girerek sülfirik asit oluşmasına neden olur. Bu tahriş edici maddeyi gözlerden uzaklaştırmak isteyen gözyaşı kanalları yaş üretir. Soğanı keserken yüzünüzü soğandan uzaklaştırın. Böylece salınan gaz gözlerinize ulaşmadan önce dağılır.
SOĞAN ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yağı eritip içine rendelenmiş soğanları ekleyip soteliyoruz. Bu aşamada arzu edenler şeker ekleyebilirler. Soğanlar pişince un ekleyip karıştırıyoruz. Et suyunu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Ayrı bir yerde süt ve yumurta sarısını çırpıyoruz. Baharatları da ekleyip yavaş yavaş çorbaya yediriyoruz. Tuzunu ayarladıktan sonra pişmeye bırakıyoruz. Pişince blenderdan çekip servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.