SAİT GÜRSOY SAİT GÜRSOY

Özel okullar sessizliğini bozacak

Özel okula dönüşmek isteyen dershanelere tahsis edilecek arsa şartları ele alındı. Bu kurumlar için özel okullar yönetmeliği de yumuşatılıyor. Bu çerçevede spor salonu, bahçe metrekareleri gibi standartlarda da kolaylaştırmaya gidilecek.
İlk etapta dershanelerin bulunduğu binada özel okula dönüşebilmesinin önü açılacak. Hatta bir adım daha ileri gidiliyor, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) buralarda burslu öğrenci okutacak.
Ben de hep, kontenjanların dolması için MEB'in özel okullardan hizmet satın alması taraftarıyım.
Buraya çok dikkat etmek gerek, zaten özel okul sektöründe doluluk oranı yüzde 45 civarında. Özel okul haline getirilecek dershaneler de gelince pasta küçülecek. Araştırdım ve gördüm ki, önümüzdeki günlerde özel okullar da, bu konuda yavaş yavaş seslerini çıkarmaya başlayabilir. Yani durup dururken, bir kaosa ortaya çıkacak diye düşünüyorum.
Bu konuya çok dikkat edilmeli.
MEB'in, Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve yönetmeliğinde yapacağı değişikliklerle 1 Ocak'tan itibaren sınavlara yönelik öğrenci yetiştiren kurumlar için yeni bir dönem başlayacak. Değişikliklerle dershane kavramı milli eğitim sisteminden çıkarılacak.
Yeni düzenlemeye göre bundan sonra dershane adıyla kurum açılamayacak.
Ancak, danışmanlık adıyla kurulacak, okula yardımcı kuruluşlara da engel olunmayacak.
Sınavlara hazırlık söz konusuysa, öğrenciler binde bir puanın bile önemli olduğu bir sınava giriyorsa, merdiven altı demeyelim de, çok daha pahalı bir sistemle sınavlara hazırlanacak. Dershanelerin MEB'in denetiminden çıkması sınavlara hazırlık sürecinde hiçbir şey ifade etmez. Eğer öğrenci ve ailesi ek bir çalışma almak istiyorsa, bu onların en demokratik hakkıdır.
Ancak, bugünün çok üstünde fiyatlarla bu hizmeti alırlar, bu bir. İkincisi, kontrol devreden çıkacağı için öğretmen kalitesi orada çalışanların sistemine kalmış olur.
Bir eğitimci olarak dershanelerin kaldırılmasına taraftarım. Ancak, bir veli olarak duruma baktığımızda, en değerli varlığım çocuğumdur. Ben onun en iyi lise ya da üniversiteye gitmesini isterim. Bunun için de elimdeki maddi manevi imkânlar dâhilinde en iyisini yapmaya çalışırım. Dershaneye gönderirim ya da özel ders aldırırım. Çocuğunun geleceği için kim bunları yapmaz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.