
Görüşme süreci ve gerçekler (1)
Başbakan Erdoğan ve kurmayları, 2011 Eylül'ünden itibaren yapılan terörle etkili mücadelenin, 'görüşme süreci' üzerindeki sonuçlarını elbette biliyorlar. Nitekim bu doğru ve tesirli mücadele neticesinde, teröristlerin yüzde 90'ından fazlası etkisiz hâle getirilmiş; içerideki ve dışarıdaki terörist sayısı binin çok altına düşürülmüş ve bizzat teröristlerin telsiz konuşmalarında tespit edildiği gibi, PKK terör örgütü dağılma aşamasına gelmiştir.
Bunun üzerine işin sonuna gelindiğini gören İmralı, Kandil ve BDP, daha önceki yıllarda olduğu gibi MİT ile temasa geçerek 'barış'(!) görüşmelerine hazır olduğunu -herhangi bir talepte bulunmadan- bildirmiş; bu teklif ilgililer tarafından, bir an önce kanın akmasını durdurmak, sayıları az da olsa PKK-BDP'yi destekleyenleri daha fazla ezmemek ve birlik-bütünlük sağlamak maksadıyla kabul edilmiştir.
Ancak, 'görüşme süreci' konusunda üç önemli hatâ yapılmıştır:
Görüşme süreci, çatışmanın durdurulması, Türkiye'nin birliği, bütünlüğü ve kardeşliği konusunda Başbakan Erdoğan, iyi niyetli ve samimîdir. Hiç şüphesiz O da bu sürecin başarılı olmaması hâlinde, büyük ölçüde itibar ve oy kaybına uğrayacağını çok iyi bilmektedir. Lâkin buna rağmen elini taşın altına koymuş ve muhalefet partileri süreci istismar ederken, çatışmasız şekilde terör sorununu hâlletmeye çalışmıştır. Bu konuda Türkiye, son altı aydan beri çok mesafe almış ve terörün sonlandırılması bakımından huzurlu bir dönem yaşamıştır.
Benim asıl üzerinde durmak istediğim nokta, BDP'nin, CHP ile MHP'nin ve medyanın aksine iddialarına rağmen, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin birliği, bütünlüğü ve bugüne kadar savundukları üzerinde 'tek tâviz vermeyişi'dir. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına bakınız; AK Parti tekliflerinde milletimizin tasvip etmediği tek hususu göremezsiniz. Esasen Başbakan'ın temel ölçüsü de budur.
Başbakan Erdoğan, 'âkil adamlar' ile yaptığı son toplantıda kırmızı çizgilerini çizmiştir. Yarınki yazımızda değerlendirmeme devam edeceğim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.