Sağlıklı bir kalbin sırrı Akdeniz diyetinde saklı
Akdeniz ülkelerinin zeytinyağı, et çeşidi, süt, peynir, meyve ve sebze tüketimleri farklı olsa da bu ulusların genel bir mutfak kültürü vardır ve bu kültür 'Akdeniz diyeti' olarak tanımlanır. Tahıl, zeytin, üzüm, ekmek, makarna, zeytinyağı, sebze, meyve, balık, et, yoğurt, peynir, bakliyat ve yağlı tohumlar; Akdeniz besin modelinin temelini kapsar.
ABD'de yapılan bir araştırmada, Akdeniz diyetinin hem kalp sağlığını koruduğu, hem de kalp hastalıkları risklerini azalttığı sonucuna ulaşıldı.
Uzmanlar, kalp sağlığını korumak ve kalp hastalıklarının risklerini minimum seviyeye çekmek için Akdeniz mutfağına yoğunlaşarak; taze sebze, meyve, doğal kepekli tahıllar, süt ve ürünleri, balık, Omega-3 ve zeytinyağından oluşan Akdeniz diyeti ile kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilebileceğini belirtiyor.
ZEYTİN AĞAÇLARI ÇOK ÖNEMLİ
Günümüzde dünya topraklarının yaklaşık 10 milyon hektarında zeytin ağacı dikili; buna benim bahçemdekiler de dahil. Zeytin ağacı Türkiye orijinli olmasına rağmen, İspanya her yıl 6 milyon tondan fazla zeytin üreterek dünyanın en büyük üreticisidir. İkincilik, yılda 3.5 milyon tonla İtalya'ya, üçüncülük ise yılda 2.5 milyon tonla Yunanistan'a ait.
1950'li yıllarda Minnesota Üniversitesi'nde görev yapan Angels Keys, Akdeniz coğrafyasında özel bir şeyler olduğunu fark etti. Yunan adaları, İtalya, Yugoslavya, Hollanda, Finlandiya, Japonya ve ABD'de yaşayan 12 milyon erkeğin beslenme alışkanlıkları ve bu ülkelerde görülen kardiyovasküler hastalıklar arasındaki korelasyonu 20 yıl boyunca inceledi. Elde ettiği verilerden bir araştırma yayınladı. Sonuçlar, Yunan adalarında ikamet eden kişilerin, yüksek miktarda yağ tüketmelerine rağmen koroner kalp hastalığına yakalanmadıklarını ve yaşam beklentilerinin daha uzun olduğunu gösterdi. Keys, sağlığı bölgesel yeme alışkanlığıyla ilişkilendiren ilk araştırmacıydı ve 'Akdeniz diyeti' ifadesini ilk o kullandı.
BOLCA ZEYTİNYAĞI İÇERİR
Akdeniz bölgesinde benzer yeme alışkanlıklarına sahip 15 farklı ülke mevcut. Peki, Akdeniz diyetinin temel unsuru nedir? Akdeniz diyeti denildiğinde ısrarla söylenmesi gereken bir şey varsa o da 'zeytinyağı'dır. Akdeniz diyetinin yağsız bir beslenme şekli olmadığını söylemekte fayda var. Bu diyet, sağlıklı yağ olarak bilinen ve oleik asitten zengin bir yağ olan zeytinyağını bolca içerir.
AKDENİZ DİYETİNİN İÇERİĞİ NEDİR?
KALBİNİZE İYİ GELEN BESİNLER
Yapılan araştırmalarda yediklerimizin ve içtiklerimizin vücudumuzu sayısız sağlık sorununa karşı koruyabildiğini ortaya koymaktadır ve bu çalışmalar aynı zamanda, doğru ve sağlıklı beslenme ile kalp hastalıklarının yüzde 70'lere kadar önlenebilir olduğunu göstermiştir.
Biraz da kalp dostu olan bu besinleri tanımaya ne dersiniz?
İŞLEM GÖRMEMİŞ OLSUN
Bu minik tohumlar, kan basıncını düzenliyor, iyi kolesterolü artırıp kanda bulunan bir yağ türü olan trigliserid ve kötü kolesterolü düşürüyor. Salatalarınızda, yoğurt veya çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI ALIN
Naturel sızma zeytinyağının iyi huylu kolesterol seviyesini yükselttiği de kanıtlanmıştır. Bizler, soğuk press yöntemiyle sıkılmış naturel sızma zeytinyağını tavsiye ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.