Magnezyum eksikliği için ıspanak ve bitter çikolata yiyin
Magnezyum; vücudumuz için oldukça sağlıklı bir mineraldir, vücuttaki 600 kimyasal reaksiyondan daha fazlasının içinde yer alır. Hücrelere, kaslara ve sinirlere fayda sağlar, kan basıncınızı düzenler, metabolizmadaki protein ve kalsiyum oranını dengeler.
Saydıklarımızın hepsinin sağlıklı bir bireyin vücudunda olması gerekir.
Pek çoğumuz vücudumuzun ihtiyacı olan bu minerali maalesef göz ardı ederiz.
Oysa ki magnezyum; kalsiyum, potasyum ve sodyumdan sonra vücutta en çok bulunan dördüncü mineraldir.
Magnezyum eksikliğinde, bireylerde birçok rahatsızlık görülebilir.
Eskiden magnezyum ihtiyacımızı yediğimiz besinlerden karşılıyorduk.
Günümüzde ise, günlük alınması gerekli magnezyumun, beslenme şeklinin değişmesinden dolayı yeteri kadar alınmadığı biliniyor. İşte magnezyum eksikliğinde görülen 10 belirti:
ISPANAK VE LAHANA TÜKETİN
Bunun için de ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelere market listenizin en üst sıralarında yer verin. Bununla birlikte, magnezyum içeren deniz ve soya ürünlerine, sarımsak ve yulaf ezmesine de mutfağınızda yer açın.
DAHA DİRENÇLİ OLURSUNUZ
BİTTER ÇİKOLATA YİYİN
Magnezyum takviyeleri; yaşlı erişkinlerde, aşırı kilolu kişilerde ve prediyabeti olanlarda CRP ve diğer inflamasyon belirtileri azaltılabilir. Aynı şekilde, yağlı balık ve bitter çikolata gibi yüksek magnezyumlu yiyecekler de enflamasyonu azaltabilir.
Ayrıca düşük seviyelerin, artan depresyona bağlı olduğu bilinir. Bazı uzmanlar, günümüzdeki az magnezyum içeren yiyeceklerin insanlarda depresyona neden olduğunu söylüyor. Magnezyum yönünden zengin beslenme, depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu iki faktör, baş ağrılarına neden olabilir. Migrenden şikayet eden insanlar, şikayet etmeyenlerden daha düşük magnezyum değerlerine sahiptir.
MAGNEZYUM İHTİYACIMIZI NASIL KARŞILARIZ?
Magnezyum eksikliğinde birçok hastalık ortaya çıkabilir. Bu hastalıklardan biri de, magnezyum eksikliği olan şeker hastalarının retina bölgesinde gelişen sorunlardır; çünkü magnezyumun kan şekerini düzenleyici özelliği vardır. Kuru yemişler, kuru baklagiller, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl, yer fıstığı, peynir, tavuk, biftek, patates, portakal, domates, soğan, yoğurt, havuç, kereviz, marul, pırasa, incir, üzüm, hurma ve çavdar; magnezyum içeren besinlerin başında gelir. Yalnız şu bilgiyi bilmekte fayda var: Bir kişinin ortalama günlük magnezyum ihtiyacının sadece yüzde 50-66'sını aldığı söylemektedir. Peki neden? Amerikalılar'ın çoğunluğu, sebze, kuruyemiş, tohum ve bakliyat grupları gibi magnezyum açısından zengin besinleri yeterince tüketmemektedir. Böbrekler, idrardan atılacak magnezyum oranını sınırlandırmaktadır. Sürekli işlenmiş gıda ağırlıklı beslenmeye ek olarak, diyabet ve çölyak hastalığı gibi çeşitli sağlık durumları, kronik alkolizm ve belli ilaçların kullanımı da şiddetli magnezyum eksikliği riskinizi artırmaktadır. Besinler, sağlığınızın en iyi duruma gelmesi için birlikte çalışır ve magnezyum da dahil herhangi bir besinin yetersiz alımı, eksiklik oranına bağlı olarak semptomlara sebep olabilir.
MAGNEZYUM NASIL ALINIR?
Ulusal Sağlık Ensitütüsü'ne göre, erkekler 400-420 miligram magnezyuma ihtiyaç duyarken, yetişkin kadınlar yaklaşık günlük 310-320 miligram magnezyuma ihtiyaç duymaktadırlar. Bazı araştırmalara göre ise, bu değerler daha yüksek olmalıdır. Bu sebeple, eğer magnezyum eksikliğinden endişe duyuyorsanız, sizin için en uygun miktarı öğrenmek için doktorunuza danışınız.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.