HALİT YEREBAKAN

Çikolatadaki yağ asitleri kötü kolesterol düşmanı

Kolesterol, tüm vücudumuzda yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli bir çeşit yağdır. Hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerinin sentezlenmesinde kullanılır. Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara, fazla kilolar, yaş ve kalıtsal faktörler; kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.
FAZLASI ZARARLIDIR
Kolesterol karaciğerimiz tarafından üretilirken, besinlerle de almak mümkündür. Örneğin; et, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde de kolesterol bulunur. Araştırmalar, kolesterol düzeyinin yüksek olmasının kalp-damar hastalığı tehlikesini artırdığını söylüyor. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kolesterolün de fazlası zarar ama normali hayat fonksiyonlarımız için önemli. Beynimiz ve bağışıklık sistemimizin doğru çalışması için kolesterole ihtiyacımız var. Kolesterol, iki ana kaynaktan elde edilir. Bunlardan ilki, kendi bedenimizdir. Başta karaciğer olmak üzere vücudumuzun her noktasında kendiliğinden kolesterol üretilir. İkinci kaynak ise tahmin edebileceğiniz gibi aldığımız gıdalardır. Bedenimiz, hayati fonksiyonların birçoğunu yerine getirebilmek için kolesterole ihtiyaç duyar. Beynimizin ve bağışıklık sistemimizin doğru çalışabilmesi için de kolesterol gereklidir. Bitter çikolata, yüksek yoğunlukta kakao polifenolleri içerir. Kakao polifenolü iyi kolesterol olan HDL'yi yükseltmeye yardımcı olur. Çikolatadaki yağ asitleri, kötü kolesterol olan LDL moleküllerinin yapısında değişimler meydana getirerek zararlarını azaltmaya yardımcı olur.

Kolesterol düşürücü gıdalar
İŞTE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRECEK BESİNLER…
AVOKADO
Avokado, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterol düzeyini yükseltmeye yardımcı olabilecek bir besindir.
Avokadonun kalori ve yağ miktarı biraz yüksek olduğundan, fazla tüketmemeye özen gösterin.
SİYAH ÇAY
Siyah çayla ilgili yapılan bir araştırmada, 552 erkek gönüllüye 15 yıl boyunca her gün düzenli olarak siyah çay içirilmiş. Gönüllülerin büyük bir kısmında kalp krizi ve felç olma riskini artıran LDL (kötü kolesterol) seviyesinde düşüş olduğu gözlemlenmiş.
YULAF
Yulafın içeriğinde bulunan beta-glukan kötü kolesterolü düşürür.
Kahvaltınızda yulaf tercih ederek, sadece altı hafta içinde kötü kolesterolü yüzde 5.3 oranında düşürebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı, kötü kolesterol yani LDL seviyesini düşürür. En etkili sonuç için ekstra sızma zeytinyağı tercih edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.