Türkiye’den dünyaya ‘bal’ gibi hediye
Bal... Mucizevi gıdaların başında gelir. Tabii gerçekse.
Kar yağışlarıyla birlikte kış şartları zorlaştıkça ister istemez daha çok tüketmeye yöneldiğimiz bal ile ilgili sımsıcak bir haber aldım. Tüketiciler için iyi, sahteciler için çok kötü bir haber bu.
Türkiye'nin önde gelen bal üreticilerinden Balparmak, sahteciliği ortaya koyan yeni bir yöntem daha geliştirdi. Balda yapılan 'esmer pirinç şurubu' hilesini ortaya çıkaran marker'ı buldu. Üstelik Balparmak'ın bu buluşu dünya bal üreticileri arasında da büyük ilgi uyandırdı. İşin detaylarını Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt ile konuştum. Özyurt söze, "Bulduğumuz marker Balparmak'ın dünya bal üreticilerine ve bal severlere hediyesi" diyerek başladı. Sonrasında geçen yıl iklim değişikliğine bağlı olarak artan orman yangınları ve kuraklığın bal rekoltesini nasıl düşürdüğünü uzun uzun anlattı.
Marmaris ve çevresindeki yangınlar nedeniyle bu yıl çam balı rekoltesinin yüzde 85-90 oranında düştüğünü söyleyen Özyurt, "Kuraklık nedeniyle çiçek balında da yüzde 30-35 rekolte düşüklüğü söz konusu.
Dolayısıyla bu yıl çam ve çiçek balında toplamda 18-20 bin ton azalma oldu" dedi.
Bal üretimindeki düşüşü anlattıktan sonra sözü sahteciliğe getirdi: "Bal üretimindeki düşüş fiyatların yükselmesine neden olur. Bu da maalesef sahtecilerin iştahını daha da kabartır." Özyurt'un bundan sonra anlattıkları ise mucizevi gıda bal ile ilgili tüketiciyi bekleyen tehditleri net bir şekilde ortaya koyuyor:
Geçtiğimiz günlerde piyasadan 108 paketli ürün aldık. Bunların sadece 8'i bizim testlerimizden geçti.
Uluslararası bilimsel bir yayın olan LWT Food Science&Technology dergisinde detaylarını anlatarak bu yöntemi dünyaya hediye ettik.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.