
Yine TÜSİAD, yine özel imalat kriz!
TÜSİAD, uzun bir aradan sonra yeniden, "en iyi savunma, saldırıdır" doktrinine döndü. Kavgada yumruk sayılmadığını bilerek ve ilk yumruğu atanın avantajlı olacağını sanarak Ankara'nın sinir uçlarına bastı. Siyasetle kavga, TÜSİAD'ın iyi bildiği ve bilinçli tercihle girdiği bir mücadele türü. Üstelik bu kez, "mağduriyet üretmeye", "iç ve dış destek bulmaya" endeksli bir kavga söz konusu. Bir an için kazanamayacağını hesaplasa da kaybettirmeye odaklı bir atak bu. Yani; iktidarı sert şekilde hırpalama, siyasetin kimyasını bozma, uyuyan hücreleri (!) uyandırma faaliyeti ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Üstelik sahnelenme biçimi de çok profesyonelce...
Öncelikle, vurgulanan kavramlar ustaca seçilmiş. Nitelikli eğitim, liyakat, hukukun üstünlüğü, ekonomik programa güven şartları vb. Kimsenin itiraz edemeyeceği hatta evrensel nitelikli hususlar bunlar.
Ayrıca... Bir baskı grubu olarak, sivil toplum kuruluşu kimliği de kullanılmış. Memleket meseleleri hakkında söz söylemenin, ifade özgürlüğü bağlamındaki karşılığı da demokrasilerdeki yeri de gözetilmiş.
Ve nihayet... Olası riskler dikkate alınmış ve duruma göre B, C planları da yedeklenmiş.
Diyebilirsiniz ki... "Ne var bunda?" Cevabı net: "Meşru görünümlü lâkin siyasi hedefli operasyonel hamle!" Bir adım ötesinde ise... Fay hatlarını tetikleme, memnuniyetsizliği körükleme, duygusal tepkileri örgütleme çalışması içermesi de sürpriz değil!
***
***
Yaşanmışlıklar da teyit ediyor ki... TÜSİAD üst yönetimi mesaj vermeden önce, ince eleyip sık dokuyor. Ak saçlı büyüklerine danışıyor. Kendi arasında görev bölümü yapıyor. Hangi ismin, hangi hedefe vuracağını belirliyor. Düğmeye bastığı dakikadan itibaren, iktidardan gelebilecek tepkileri göze alıyor. Ya zamanın ruhunu gözetiyor ya da son örnekte olduğu gibi yeni bir hikâye yazılması için bizzat öncü rol üstleniyor.
Gelelim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TÜSİAD'a anlık reaksiyon göstermemesine...
Prensip olarak parti sözcüsünün, açıktan taarruz edilen alanlardan sorumlu bakanların cevap vermesi işin doğasına uygundur. Fakat Erdoğan, alışılmış siyasetçilerden olmadığı için TÜSİAD'ın klâsik eleştiri sınırlarını fazlasıyla aşan, alternatif siyaset mihrakına dönüşme eğilimi içeren kontratağını karşılıksız bırakmayacaktır. Gel gör ki... TÜSİAD'ın karın ağrısının ne olduğunu, siyasal mühendislik izleri taşıyan konuşma içeriğini kimlerin şekillendirdiğini, içeriden itiraz gelip gelmediğini bilmesi gerekir ki Cumhurbaşkanı'nın ne diyeceğinin mana ve ehemmiyeti de yerli yerine otursun. Ama şu kadarını söyleyebilirim ki Asya seyahatinden dönerken sohbet ettiğim MSB Yaşar Güler, teğmenlerin ihracına dair TÜSİAD patentli sözler üzerine, "Ne karar aldığımızı biliyoruz. Yaptığımız işlemin doğruluğu ve gerekliliğinden eminiz. Bunu da TÜSİAD'la konuşacak değiliz!" diyecek kadar netti!
Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz
Okan Müderrisoğlu | Yine TÜSİAD, yine özel imalat kriz!
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.