Beyninizi sağlıklı yağlarla besleyin
Somon; tıpkı diğer soğuk su balıkları, avokado, ceviz, keten tohumu ve zeytin gibi sağlığa yararı kanıtlanmış bir besindir. Sağlıklı yağlar diyet listelerinde he zaman daha az vardır buna karşılık sağlıksız yağlar daha çok bulunur. Ancak sağlıklı yağlar; A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri vücudun her yerine taşımaya yardımcı olur, seks hormonlarını oluşturur, hücre zarı inşa eder, kötü kolesterolü iyi kolesterole dönüştürür, cilt, göz, tırnak ve saç sağlığına katkıda bulunur.
İnsanlar omega 6'yı çoğunlukla rafine edilmiş bitkisel yağlardan elde eder. Örneğin soya fasulyesi, fast-foodlarda ve işlenmiş gıdalarda oldukça yaygındır. Amerikan tarzı beslenmede alınan kalorinin yüzde 20'sinin bu kaynaktan geldiği tahmin edilmektedir. Bu çok fazla olan omega 6 ve yeterli olmayan omega 3; astım, kalp krizi ve kanserin pek çok türünde artış olmasının nedenlerinden biri olarak düşünülüyor. Aynı zamanda bu dengesizlik; obezite, disleksi, depresyon ve hiperaktiviteyi tetikliyor.
Bu yağların iyi dengelenmesi aslında çok kolaydır. İşlenmiş gıdaların, fastfood'un ve doymamış yağların (mısır, ayçiçeği, soya) tüketimini azaltmak bunun için önemlidir. Bunların yerine daha çok yağlı balık (özellikle somon, sardalya, ringa balığı, uskumru, siyah morina, lüfer), ceviz, keten tohumu vb. yiyin.
LESİTİNE İZİN VERİN
Yağlar ve temel yağ asitlerinin kompleks bir karışımı olan lesitin, hücre zarının bir ana bileşeni olarak canlı hücreler içinde bulunan yağlı bir maddedir. Yağımsı bir madde olan lesitin hücrenin yapısına girerek hücreleri, dokuları, organları onarıp onları korumayı ve fonksiyonlarının en üst seviyede çalışmasını sağlar. Beyin fonksiyonunu güçlendirici özelliktedir. Bellek, düşünme yeteneği ve kas kontrolünde olumlu etkileri olan ve kolesterolün damar çeperlerinde birikimini ve safra taşını önleyen bir maddedir. Lesitin bakımından zengin besinler; yumurta (GDO'suz), soya ürünleri, karnabahar, fındık ve fındık yağı, turunçgiller, patates, ıspanak, iceberg marul ve domatestir.
ANTİOKSİDANLARI YİYİN!
Her zaman söylediğim gibi; bitkiler en iyi antioksidan kaynağıdır. Turunçgiller ve taneli meyveler, antioksidanın en bol kaynakları olmakla birlikte tüm meyve ve sebzeler antioksidan kaynağıdır. Koyu ve parlak renkli meyveler, vitaminler bakımından oldukça zengindir. Eğer bulursanız en canlı meyve ve sebzeleri satın alın.
FAVORİ MEYVELER HANGİLERİ?
Bu meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin:
TUZ YERİNE BAHARAT KULANIN
Hücrelerde ekstra su tutan ve onlara zarar veren tuz yerine yemeklerinizi tatlandırmak için şu faydalı ot ve baharatları kullanın:
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.