
Oyun medyasının hali pürmelali
Medyadaki yozlaşma analiz edilirken meseleyi mütemadiyen getirip siyasete bağlamak saflık olur. Özellikle siyasete en uzak alanlardan biri olan 'oyun medyası'nda yaşananlar düşünüldüğünde.
2014 yılında kopan ve 'Gamergate' adı verilen skandal hâlâ hatırlarda. Küçük bir oyun geliştiricisinin Kotaku isimli büyük oyun mecrasında çalışan bir editörle ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştı.
Küçük oyun yapımcılarının sektörde tutunabilmesi için oyun medyasının desteğine ihtiyacı vardı ve anlaşılan bu olayda taraflar ilişkilerini kâra dönüştürmek için bazı numaralar çevirmişti.
Geçtiğimiz hafta patlak veren skandalın sebebi ise intihal. Araştırmalar büyük oyun medyası kuruluşlarından birinin editörünün hemen her yazısında intihal yaptığını ortaya koyuyordu. Mezkur editör işten atıldı ve oyun medyası camiasında büyük bir 'etik ve güvenilirlik' tartışması patlak verdi.
Bu tartışmanın bütün boyutlarına değinmeyeceğiz ama kabaca belirtmek gerekirse öne çıkan hususlar şöyle:
***
Örnek bir çalışma
Antalya haber müdürümüz İbrahim Okumamış, geçen hafta yazdığımız Neresini Düzelteyim başlıklı yazıya son derece açıklayıcı bir yanıt vermiş.
Bakın ne diyor Okumamış:
-- Sabah Akdeniz ekinde yer alan '30 metreden denize düştü' başlıklı habere konu olan Nihat Temel'in denize 25-30 metre yükseklikteki falez kayalıklarından düştüğü ve denize düşmeden kayalıklarda kaldığı belirlenmiştir. Kayalıklara düşen Nihat Temel her ne kadar denize düşmediğini söyledi ise de düştüğü noktaya Antalya Deniz Polisi bot ile ulaşarak kendisini bota almış ve yaralı olarak Kaleiçi Yat Limanı'na çıkarmıştır.
-- Muhabirimiz bu sırada ilgili şahsın fotoğrafını ambulansa konulurken çektiği ve şahısla ilgili bütün bilgileri (yaşı, mesleği...) polisten aldığını beyan etmiştir. Hatta polis ve itfaiye ekiplerinin kendisine 'Manzara izlerken düştü' bilgisini verdiğini ifade etmiştir.
-- Nihat Temel kendisinin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat ve tedavi olmadığını size beyan etmiştir. Muhabirimiz ise Temel'i hastaneye götüren ambulans görevlilerine hangi hastaneye nakil edildiğini sorduğunda, "Akdeniz Üniversitesi Hastanesi" cevabını aldığını vurgulamıştır. Oysaki ambulansla sevk sırasında hastanedeki yoğunluk nedeniyle şahıs Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiş olduğu için haberin bu bölümündeki yanlışlık bundan kaynaklanmıştır.
-- Köşenizdeki konuyla ilgili yaptığımız incelemede ortaya bu sonuçlar çıksa da, polis-adliye- hastane muhabirimizin bu tür konularda daha hassas olması için uyarı yapılmıştır.
Örnek bir inceleme ve örnek bir çalışma. Sayın Okumamış'a bir kez daha teşekkür ediyorum.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.