Efsane sofranın sırları
Mor baklalı yer elması
Yer elması, 1.5 kg 4 Mor bakla, 1.5 su bardağı
Mandalinalı zeytinyağı, bir subardağının dörte biri kadar
Karabiber, 1 tatlı kaşığı
Limon kabuğu rendesi, 1 tatlı kaşığı
Limon suyu, 2 yemek kaşığı
Tuz, yeterince
Yer elmalarını bir sebze fırçası yardımıyla yıkayın. Mandolin kesiciyle kabuklarını soymadan incecik dilimleyin. Kaynar tuzlu ve limonlu suda istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar iki-üç dakika haşlayıp süzün. Bu arada zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon kabuğu karışımını hazırlayın. Süzülmüş yer elması dilimlerini bu karışımda dinlendirin. İç baklaları birkaç dakika haşlayıp soğuk suya alın. Yer elmalarını delikli bir kepçeyle servis tabağına alın. Kalan yağ ile baklaları tatlandırıp birlikte sunun. Kabuklu ve kabuksuz yer elmasının farkını anlamak için denemeniz gerekir.
Yeşil nohutlu ağaç bamyası
Ağaç bamyası, 10 adet
Yeşil nohut, bir demet
Sert armut, 1 adet
Soğan, 1 adet
Zeytinyağı, bir su bardağının dörtte biri
Tane karabiber, 1 tatlı kaşığı
Limon kabuğu, 1 dilim
Kakule, 2-3 adet
Su, 1.5 su bardağı
Tuz, yeterince
Ağaç bamyalarını ikiye veya dörde bölün. Soğanı bütün kullanın. Armudu kabuğuyla dilimleyin. Limon kabuğunu jülyen doğrayın. Yeşil nohutların en dış kabuğunu balon gibi çıkarın. Zeytinyağı dışındaki malzemeleri pişirme kabına yerleştirin. Orta ısıda bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyu azalınca zeytinyağı ilave edip birkaç dakika daha pişirin. Soğuk servis yapın.
Yeşil ve mor baklalı enginar sapı
Enginar sapı, 1 paket
İç bakla, 1 paket
Yeşil ve mor bakla, 1 su bardağı
Zeytinyağı, bir su bardağının dörtte biri
Tatlı limon kabuğu, bir dilim
Limon suyu, 1 tatlı kaşığı
Turunç suyu, 1 yemek kaşığı
Tuz, yeterince
Temizlenmiş enginar saplarını çapraz biçimde ince dilimler halinde kesin. Kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlayıp soğuk suya alın. Aynı suda iç baklaları birkaç dakika kaynatıp aynı şekilde soğuk suya alın. Sebzeleri süzün. Zeytinyağı, karabiber, tatlı limon kabuğu, tuz, turunç ve limon suyunu karıştırın ve süzülmüş sebzeleri yarım saat bu suda dinlendirerek servis yapın. Enginar sapını sokaktaki bazı enginarcılardan temin edebilirsiniz.
Asma kabağı tatlısı
Asma kabağı, 25 cm boyunda bir parça
Kakule, 1.5 çay kaşığı,
Limon, 1.5 adet,
Kireç, iki yemek kaşığı,
Şeker, 1 su bardağı,
Su, 1.5 su bardağı
Asma kabağını soyun, çok ince şeritler halinde dilimleyin. Kireç suyu hazırlayın ve kestiğiniz kabak dilimlerini 45 dakika bu suda dinlendirin. Sertleşen kabak dilimlerini iyice yıkayıp süzün. Pişirme kabına alıp üzerine kakule, hazırladığınız limon rendesi ve şekeri ilave edip iki-üç saat daha dinlendirin. Suyu ekleyip orta ısıda kabaklar şeffaflaşıncaya kadar pişirin. Bir tatlı kaşığı limon suyu ilavesiyle bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın. Tatlıyı buzdolabında uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.