Alman mutfağı birasız olmaz
KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ ARTIYOR
Biranın da apayrı bir kültürü var Almanya'da. Esmer, light, dinlendirilmiş esmer bira 'bock', pilsner, dinlendirilmiş 'lager', buğday birası 'weissbier', düşük alkollü malt birası 'malzbier', Ekim Bira Bayramı'nda özel olarak yapılan 'marzenbier' en önemli bira çeşitleri. Şarap yapmasını da Almanlar Romalılardan öğrenmiş. Nitekim özellikle Ren Nehri'nin güneyinde kalan, bir zamanlar Romalıların işgal ettikleri kesim bugün de Almanya'nın başlıca şarap bölgeleri. Mosel ve Ren nehirlerinin çevresinde yetişen en önemli beyaz üzüm çeşidi Riesling. Bir zamanlar dünyanın en iyi şarapları olarak ünlenen Alman Rieslingleri, kırmızı şarapların moda olmasıyla eskisi kadar rağbet görmüyor. Son yıllarda Rieslingler kadar başarılı olmasa da kırmızı şarap üretimi giderek artıyor. Bugün en fazla patates tüketilen ülkelerden biri olan Almanya'ya bu bitki ancak 18. yüzyılın ikinci yarısında girebilmiş. Bugün Alman mutfağında patatesin sayısız yemeği yapılıyor. Haşlanmışı, püresi, fırınlanmışı, kızartması, suflesi, salatası, yahnisi, çorbası, mantısı, krepi, hatta ekmeği bile var. Almanlar etin ön planda olduğu, ağır soslarla servis edilen bir mutfağa sahip. En yağlı mutfaklardan sayılıyor. Etler, balıklar, makarnalar, hatta sebzeler yanında soslarla sunuluyor. Çorbaları ise baklagiller, tahıllar ve sebzelerle zenginleştirip, tek başına yendiğinde bile doyurucu, besleyici yemeklere dönüştürmüş Almanlar. Hafif sebzelere, zeytinyağlılara alışkın Türkler domuz eti kullanıldığı endişesiyle ve ağır soslu yemeklere ısınamadıkları için yarım yüzyıldır Alman yemeklerine uzak duruyorlar. Almanlar Türklere kendi yemeklerini sevdiremediler ama Türkler mutfağımızı ve malzemelerimizi Almanlara öğretmeyi başardılar. Bugün bamyadan patlıcana, kabaktan sarımsağa kadar pek çok malzemeyi Almanlar Türklerden öğrendi. Almanya'da hamburgerlerin pabucunu dama atan ve her köşe başında karşınıza çıkan Türk döneri de cabası. Yeniköy'deki ziyafette Münih'in ünlü Augustiner fıçı birası standı önündeki kuyruk gece boyunca hemen hiç azalmadı. Buna dayanarak, Türklerin en iyi tanıdıkları Alman ürününün bira olduğu sonucuna varmak ya da Almanlarla Türklerin ortak beğenilerinin birada buluştuğunu söyleyebilmek mümkün...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.