
Ah, adalet
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker dün yeni Adli Yıl'ın başlaması dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasında, "Yargının iş yükü"ne ilişkin çarpıcı veriler sıraladı:
Kısacası, Yargıtay iş yükünde her yıl bir önceki yılı arar duruma geldi. Göreceksiniz, 2010'a devredilen dosya sayısı 2009 rekorunu da geride bırakacak.
Çünkü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen bir dosyanın ortalama işlem süresi 450 günü geçiyor. Yani, bir dosya neredeyse 1.5 yılda sonuçlandırılabiliyor.
Gerçeker bu ürküten tablonun nedenlerini şöyle sıraladı: Çok sıklıkla yapılan yasa değişiklikleri, ülke nüfusunun sürekli artması, yargı kadrolarının artırılmasında karşılaşılan güçlükler, yargıda yanlış işbölümünden kaynaklanan sorunlar, adliyelerin fiziki sorunlarının yarattığı sıkıntılar gibi...
Nüfus artışını doğal olmayan müdahalelerle durduramayacağımıza ve sosyo-ekonomik nedenlerin yol açtığı uyuşmazlık patlaması sonucu neredeyse herkesin birbirini mahkemeye vermesini önleyemeyeceğimize göre, meşru ve pratik çözümlere başvurmaktan başka seçeneğimiz kalmıyor.
İstinaf mahkemesi, arabuluculuk
Neler o çözümler? Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı "Yargı Reformu Stratejisi Eylem Planı"nda şu önlemler öngörülüyor:
Bu pakette iş yükünü azaltabilecek en somut örnek olarak bölge adliye mahkemelerinin 2010'da nihayet devreye girmesi görülüyor. Nihayet diyoruz, çünkü söz konusu mahkemeler 2005'te faaliyete geçecekti, 2007'ye ertelendi, yine olmadı 2010'a bırakıldı.
Peki, bölge adliye mahkemelerinin yargının yükünü hafifleteceğine yargı inanıyor mu? İşte Gerçeker'in dün yaptığı değerlendirme: "Yargıtay'ın iş yükünün azaltılması ve davaların kısa sürede sonuçlandırılabilmesi için bölge adliye mahkemelerinin kısa vadede çözüm olacağını düşünmüyoruz. Ayrıca bu mahkemelerin kadrolarının oluşabilmesi için de zamana ihtiyaç var."
Hakkını yemeyelim; Gerçeker sadece yakınmakla kalmadı, pratik çözümler de önerdi: İdari nitelikteki işlemlerden kaynaklanan anlaşmazlıkların denetiminin idari makamlara bırakılması, veraset belgelerinin nüfus müdürlüklerince düzenlenmesi, tapu kayıtlarında maliklerin kimlik bilgilerindeki basit hataların tapu sicil müdürlüklerince giderilmesi...
Bunlara bir de "Arabuluculuk" kurumunun bir an önce hayata geçirilmesi eklenebilir. Daha doğrusu, eklenmeli.
Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı "Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanun tasarısı" Meclis'e sevkedildi. AB Uyum Komisyonu'ndan da geçti ama asıl adres olan Adalet Komisyonu'nda bekleyip duruyor.
Bize göre, yeni yasama yılında Meclis'in öncelikli işlerinden biri bu tasarıyı hızla yasalaştırmak olmalı.
Çünkü, "Adaletin gecikmesi en büyük adaletsizliktir..."
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.