Futbol ve beslenme
Sporcunun karbonhidrat depoları dolu olmalı ki, maç esnasında yeterli enerji sağlanabilsin. Yeterli miktarda sıvı tüketiyor olmalı ki, hücre bazında oksijenlenme sağlanabilsin. Karbonhidrat dediğimizde; akla ilk gelen makarna, ekmek, pilav oluyor. Ekmeğimiz tam buğday, çavdar olmalı ki vitamin, mineralden zengin kan şekerini dengeleyen kaliteli karbonhidrat ile glikojen depolarını dolduralım, mantı yerine yağsız makarna veya erişte tercih edildiğinde kan şekerinin ani iniş çıkışları önlenir. Bisküvi, kraker, kuru pasta, hazır gıdalar yerine, muz ve incir hızlı kana karışan kaliteli enerji kaynaklarıdır. Çekirdekli siyah üzüm (aynı zamanda hücre yenileyici etkisi var, kas dokusu için önemli) yanında tuzsuz badem, ceviz, kavrulmamış fındık, gaju fıstığı sporcunun kaliteli enerji kaynağıdır. Tahıllı ekmek ile hindi etli sandviç de antrenman öncesi kan şekerini dengeleyen düşük yağ içerikli bir ara öğün olarak tercih edilebilir.
ARTMIŞ YAĞ VE KİLOYLA
Elit sporcuların bir diğer problemi ise sezon bitip de yeni kamp dönemi başlangıcına kadar geçen dinlenme sürecindeki beslenme alışkanlıkları. Bu çok tehlikeli bir dönemdir. Çünkü antremanlar azalıyor ama yemek alışkanlıkları değişmiyor. Dolayısıyla bir çok sporcu tatilden artmış kilo ve yağ oranları ile dönüyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.