Çarşamba 03.06.2020 15:41
Son Güncelleme: Çarşamba 03.06.2020 15:46

Şifa deposu telbine çorbası tarifi

Peygamber Efendimiz (SAV), Hz Ali hastalandığında ısrarla telbine çorbasını içmeyi  tavsiye etmiştir. Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, amino asitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. ‘Kupa Terapi-Hacamat’ ve ‘Öteki Sağlık’ kitaplarının yazarı Araştırmacı-Yazar Nuray Karpuzcu, şifa deposu arpayla yapılabilecek nefis tarifler önerdi.

Peygamber Efendimiz (sav) ;Hz Ali' a hastalandığında ısrarla telbine çorbasıni içmeyi tavsiye etmiştir. Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa ; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, aminoasitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz(Sav)'ın en fazla tükettiği yiyecek arpa ekmeğiydi. Tıbbın kurucusu olarak bilinen Hipokrat arpa suyunda on haslet bulunduğunu ve ağır hastalıklara en hızlı etki eden gıda olduğunu söylemiştir.

ARPANIN FAYDALARI

  • Arpa akciğer hastalıklarına karşı korur, bronşit ve öksürüğe karşı korurur.
  • Böbreklerde taş ve kum oluşumunu engeller.
  • Besleyici değeri yüksek bir tahıldır.
  • Bol lif içeriğinden dolayı bağırsak dostudur.
  • Bedeni güçlendirir ve besler.
  • Cildi güzelleştirir,parlatır ve yeniler.
  • Tok tutucu özelliğinden dolayı kilo vermede yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Karaciğeri temizler ve toksinlerden arındırır.
  • Telbine çorbası tatlı(sütlü) ve tuzlu olarak iki şekilde yapılmaktadır.
  • Süte allerjisi olanlar ve tatlı tüketemeyenler tuzlu olanı tercih edebilirler.

SÜTLÜ (TATLI) TELBİNE ÇORBASI

Malzemeler:

6 su bardağı günlük süt
1 su bardağı arpa unu
Yarım çay bardağı bal arzuya göre arttırabilir
1 tatlı kaşığı toz zencefil
Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

6 su bardağı sütü tencereye koyun ,içine arpa unu ,zencefil ve zeytinyağını ekleyin çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın ve tencereyi ocağa alın ve pişirin.Pişince tencere ocaktan alınır ve bal eklenerek karıştırılır ve servis edilir.

TUZLU TELBİNE ÇORBASI

Malzemeler:

1 litre su
2-3 yemek kaşığı arpa unu
Yarım tatlı kaşığı kaya tuzu
4 tane yeşil soğan (evde olan her mevsim sebzesi olur)
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak rendeleyin
Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı tane çörek otu

Yapılışı:

1 litre su tencereye koyulur ,arpa unu,zeytin yağı,kaya tuzu eklenir ve iyice karıştırılır ve ocağa alınır.Daha sonra sarımsak ,çörek otu,zerdeçal eklenir.Kaynamaya başlayınca ocak kısılır 5-10 dk kısık ateşte tutulur .Soğan,dereotu,maydanoz yıkanır küçük küçük doğranır çorbaya eklenir ve ocak kapatılır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.