Şevketi bostan yemeği tarifi ve yapılışı - Şevketi bostan yemeği nasıl yapılır?
Şevketi bostan, ülkemizde yoğun olarak Ege’de yetiştirilen, sarı çiçekli ve şifalı bir bitkidir. Şevketi bostan bitkisi akkız, mübarek otu ve bostanotu isimleriyle de anılır. İlaç yapımında da kullanılan şifalı kökünden yemek yapılan bu bitkinin kokusu anasona benzer. Normalde nemli Akdeniz ikliminde kendiliğinden yetişen Şevketi bostan otu, şifalı özelliğinden dolayı kültür bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Şevketi bostan yemeği nedir? Şevketi bostan yemeği nasıl yapılır?
Ülkemizde İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege'de doğada görülebilen şevketi bostan otu, daha yoğun olarak Ege Bölgesi'nde yetişir ve yetiştirilir. Bu nedenle Ege'de bu şifalı otun insan sağlığına çok faydalı olan yemeği yaygın olarak yapılır. İlaç yapımında da kullanılması nedeniyle tıp dünyasında da tanınan şevketi bostan otu, özellikle böbrek sağlığına iyi gelmesiyle bilinir. Bunun haricinde ise şevketi bostan otu karaciğere iyi gelir, hücre yenilenmesine yardımcı olur, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Şevketi bostan yemeği yapılışı konusunda akla gelen en yaygın tarif, kuzu etiyle birlikte yapılandır.
ŞEVKETİ BOSTAN YEMEĞİ TARİFİ
Şevketi bostan yemeği en yaygın olarak, kuzu etiyle birlikte pişirilir. Zeytinyağlı şevketi bostan yemeği, Ege mutfağının güzide lezzetlerinden biridir. Zeytinyağlı kuzu etli şevketi bostan yemeği tarifi:
Malzemeler:
- 500 gram temizlenmiş şevketi bostan otu
- 250 gram kuzu eti
- 2 adet kuru soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4-5 su bardağı sıcak su
- Birer çay kaşığı tuz ve karabiber
Terbiyesi için:
- Yarım limon suyu
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz
Tarifi:
- Temizlenmiş şevketi bostanların yeşil yapraklarını keserek beyaz kısımlarını küçük parçalar halinde doğrayın.
- Doğradığınız şevketi bostanları 15 dakika limonlu suda bekletin. Sonra çıkarıp süzülmeye bırakın.
- Eti zeytinyağıyla birlikte, suyunu bırakıp yeniden çekmeye başlayana kadar kavurun. Sonra yemeklik doğranan soğanları ekleyerek birkaç dakika daha kavurun.
- Süzülen şevketi bostan otlarını ekleyerek, otların rengi değişene kadar birkaç dakika karıştırarak pişirin.
- Ardından sıcak suyu üzerine ekleyerek pişmeye bırakın. Etler ve şevketi bostanlar yumuşayıp pişene kadar bekleyin.
- Yarım limon suyu, 1 yemek kaşığı un ve az miktarda tuzu karıştırarak, üzerine pişmekte olan yemeğin suyundan biraz ekleyin.
- Ardından bu terbiyeyi pişen yemeğin içine ekleyin. Biraz daha piştikten sonra ocağı kapatın. Yemeği sıcak tüketin.
ŞEVKETİ BOSTAN MEZE
Şevketi bostan otundan, sıcak tencere yemeğinin haricinde, sıcak ve soğuk mezeler yapılabilir. İyice temizlenerek küçük parçalar halinde doğranmış şevketi bostan, ocakta haşlanarak pişirildikten sonra süzülerek, yoğurt, zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılarak çeşitli mezeler hazırlanabilir.
EN SON HABERLER
- 1 Mantarlı Tavuk Sote Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle En Güzel Tavuk Sote Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 2 Börek kaç derecede pişer? Tepsi böreği fırında nasıl pişer?
- 3 Beşamel sos tarifi: Beşamel sos nasıl yapılır?
- 4 Yemeklere Nefis Lezzet Katan Beşamel Sos Tarifi: Püf noktaları ile lezzetli kolay beşamel sosu nasıl yapılır?
- 5 Evde Güzel ve Pratik Peynirli Su Böreği Tarifi Yapılışı: Lezzetli nefis su böreği nasıl yapılır?
- 6 Ev Yapımı Kolay Dondurma Tarifi Yapılışı: Lezzetli ve nefis ev dondurması nasıl yapılır, malzemeleri neler?
- 7 Lezzetli ve Kolay Beşamel Sos Tarifi: Tam kıvamında ve nefis beşamel sos nasıl yapılır, malzemeleri neler?
- 8 Evde Kolay ve Nefis Kalamar Nasıl Yapılır? Kalamar soslama ve pişirme için püf noktalar ve Kalamar tarifi!
- 9 Pesto sos tarifi - Evde pesto sos nasıl yapılır?
- 10 Milföy böreği nasıl yapılır? Lor peynirli ve biberli milföy tarifi