Son Güncelleme: Çarşamba 09.03.2016 16:07
Kuru Dolma Nasıl Yapılır?
- Kuru patlıcan - +/-18 adet
- Kıyma - 200 gram, orta yağlı (ben kıyma katmadım)
- Soğan - 1 orta boy
- Sarımsak - 5 diş
- Pirinç - 1 su bardağı
- Biber salçası - 2 yemek kaşığı, Antep salçası olmalı (kıyma kullanmazsanız 1 kaşık salça kullanın)
- Limon tuzu - 1 tatlı kaşığı (veya limon suyu veya 1 kaşık sumak da olur)
- Karabiber - 1 çay kaşığı
- Tuz - 1 tatlı kaşığı
- Pul biber - 1 çay kaşığı
Sos için
- Biber salçası - 1 yemek kaşığı
- Limon suyu - 1 limon
- Zeytinyağ - 4 yemek kaşığı, (kıymasız dolma için 1/2 su bardağı)
- Su - 1 litre, kaynar
Hazırlanışı
- Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
- Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.
- Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
- Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın (Rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
- Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça (Antep Salçası) ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
- Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısı kadar iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
- Bir tavaya zeytinyağını alın. İçine yarım kaşık salça (Antep Salçası) koyup 3-4 dakika kavurun. Limon tuzu ve sıcak suyu ilave edin.
- Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,
- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-50dk arası) pişirip,
- 5-10 dakika dinlendirden sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.
EN SON HABERLER
- 1 Sofranıza Lezzet Katacak Yaprak Sarma Tarifi: Zeytinyağlı nefis yaprak sarma nasıl yapılır?
- 2 Evde Kolay ve Nefis Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır? - En lezzetli zeytinyağlı biber dolması tarifi!
- 3 Akşam yemeğine pratik lezzet arayanlara dolma biber tarifi: Dolma biber nasıl yapılır?
- 4 Vazgeçilmez lezzetiyle etli lahana sarma tarifi: Kıymalı lahana sarma nasıl yapılır?
- 5 Lezzetli kabak çiçeği dolması tarifi! Kabak Çiçeği Dolması nasıl yapılır?
- 6 Kıymalı lahana sarması nasıl yapılır? En güzel kıymalı lahana sarması tarifi!
- 7 Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır? En güzel yenibaharlı biber dolması tarifi..
- 8 Zeytinyagli biber dolması tarifi: Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?
- 9 Hamur dolması tarifi
- 10 Etli yaprak sarma tarifi