Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler
- 1 kg. bebek patlıcan veya küçük boy körpe patlıcan
- 5 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- Yarım boru tarçın
- 2 adet karanfil
- 300 gr. sönmemiş kireç
- 3 lt. su
Hazırlanışı
- İlk olarak kireç kaymağını hazırlayalım; sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyarak üzerine su ekleyelim.
- Kavanozun üzerini yarı açık bırakalım.
- Patlıcanları soyalım ve tercihen doğramadan kullanalım.
- Kirecin kaymağını yani üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmamaya dikkat ederek alalım ve patlıcanları içine koyalım.
- Patlıcanların suyun yüzeyine çıkmaması için üzerine bir ağırlık koyabiliriz.
- Kireç suyunun içerisinde patlıcanları en az 15-16 saat bekletelim ki patlıcanlar istediğimiz sertliğe ulaşsın.
- Süre dolduğunda patlıcanları kireç suyundan çıkarın ve 3-4 kez yıkayın, ardından tekrar suya koyun ve bu suda da 1 saat kadar bekletin.
- Bu arada tencereye su ve şekeri alarak kaynatmaya bırakın.
- 5-10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
- Patlıcanları beklediği sudan çıkararak tekrar yıkayın ve ılımaya başlayın şurubun içerisine koyun.
- Tekrar ocağa alın ve kaynamaya başladığında altını kısın.
- Mümkünse patlıcanların üzerine yine ağır bir şey koyarak patlıcanların şurubun içinde kalmasını sağlayın.
- Bu şekilde 2-3 saat pişmesi gerekiyor.
- Patlıcanlar piştikten sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın.
- Tarçın ve karanfil ekleyerek hafifçe karıştırın.
- Yaklaşık 10 dakika kadar tarçın ve karanfili içinde bekletin ve ardından çıkarın.
- Kıvamını almaya başladığında limon suyun tuzunu atın ve 3-5 dakika daha kaynatarak ocaktan indirin.
- Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin.
- Soğuyana dek bu şekilde bekletin, ardından serin bir yerde bekletin.
EN SON HABERLER
- 1 Mıhlama (kuymak) Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Nefis Mıhlama Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 2 Mıhlama Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktalarıyla En Kolay Ve Lezzetli Mıhlama Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 3 Evde Kolay Pankek Nasıl Yapılır? Evde yumuşacık ve kahvaltılık nefis pankek tarifi yapılışı!
- 4 Evde Kolay ve Pofuduk Pişi Tarifi Yapılışı: En lezzetli ve nefis kuru mayalı pişi nasıl yapılır?
- 5 En güzel ve lezzetli akıtma tarifi: Evde nefis akıtma nasıl yapılır, malzemeleri neler?
- 6 Pratik kahvaltı tarifleri arayanlar için öneriler! İşte hafif ve sağlıklı fit kahvaltı tarifi önerileri
- 7 Kahvaltılık krep nasıl yapılır? Evde kolay ve nefis krep tarifi ve malzemeleri!
- 8 En kolay ve pratik krep tarifi: Krep nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
- 9 Uzayan peyniri ile kuymak tarifi: Karadeniz'in meşhur kahvaltılık tarifi kuymak nasıl yapılır?
- 10 Çilek reçeli tarifi ve yapılışı: Evde nefis çilek reçeli nasıl yapılır? Yapılışı için gerekli malzemeler nelerdir?