Giriş Tarihi: 30.03.2016 15:00 Son Güncelleme: 30.03.2016 15:02

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 1 kg. bebek patlıcan veya küçük boy körpe patlıcan
  • 5 su bardağı şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Yarım boru tarçın
  • 2 adet karanfil
  • 300 gr. sönmemiş kireç
  • 3 lt. su

Hazırlanışı

  • İlk olarak kireç kaymağını hazırlayalım; sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyarak üzerine su ekleyelim.
  • Kavanozun üzerini yarı açık bırakalım.
  • Patlıcanları soyalım ve tercihen doğramadan kullanalım.
  • Kirecin kaymağını yani üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmamaya dikkat ederek alalım ve patlıcanları içine koyalım.
  • Patlıcanların suyun yüzeyine çıkmaması için üzerine bir ağırlık koyabiliriz.
  • Kireç suyunun içerisinde patlıcanları en az 15-16 saat bekletelim ki patlıcanlar istediğimiz sertliğe ulaşsın.
  • Süre dolduğunda patlıcanları kireç suyundan çıkarın ve 3-4 kez yıkayın, ardından tekrar suya koyun ve bu suda da 1 saat kadar bekletin.
  • Bu arada tencereye su ve şekeri alarak kaynatmaya bırakın.
  • 5-10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
  • Patlıcanları beklediği sudan çıkararak tekrar yıkayın ve ılımaya başlayın şurubun içerisine koyun.
  • Tekrar ocağa alın ve kaynamaya başladığında altını kısın.
  • Mümkünse patlıcanların üzerine yine ağır bir şey koyarak patlıcanların şurubun içinde kalmasını sağlayın.
  • Bu şekilde 2-3 saat pişmesi gerekiyor.
  • Patlıcanlar piştikten sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın.
  • Tarçın ve karanfil ekleyerek hafifçe karıştırın.
  • Yaklaşık 10 dakika kadar tarçın ve karanfili içinde bekletin ve ardından çıkarın.
  • Kıvamını almaya başladığında limon suyun tuzunu atın ve 3-5 dakika daha kaynatarak ocaktan indirin.
  • Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin.
  • Soğuyana dek bu şekilde bekletin, ardından serin bir yerde bekletin.