Cuma 14.02.2020 09:24
Son Güncelleme: Cuma 14.02.2020 09:26

Kurabiye nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? En lezzetli kavala, külünçe kurabiye tarifleri...

Çay saatlerinin Türk mutfağındaki en önemli lezzeti kurabiye tarifi için oldukça pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz lezzetler ile karşınızdayız. Tatlı ve tuzlu olmak üzere çeşit çeşit kurabiye sofralarımızı süslüyor. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan kurabiye misafir sofralarının olmazsa olmazı. Kurabiye atıştırmalık olarak sıklıkla tükettiğimiz, yemekten bıkmadığımız bir lezzet. En pratiğinden Kavala kurabiyesini de en farklısından Külünçe kurabiyesini de tarifimizde bulabilirsiniz. Evinize mis kokular yayan, kolayca hazırlayabileceğiniz kurabiyeler çayınızın ve kahvenizin yanına eşsiz bir tat katacak. Edirne yöresine ait eşşiz bir lezzet olan Kavala kurabiyesi nasıl yapılır? Şanlıurfa yöresinden Külünçe kurabiyesi nasıl yapılır? İşte kendine has lezzetleriyle iki tatlı kurabiye tarifi…

Yunanistan kavala kurabiyesi adıyla da anılan bu lezzet Türkiye'de değişik coğrafyalarda Edirne Kurabiyesi, Un Kurabiyesi, Damat Kurabiyesi olarak anılmaktadır. Günlerce tazeliğini koruyan kavala kurabiyesi, ağzınızda nefis bir tat bırakacak… İşte kendine özgü bademli lezzetiyle Kavala kurabiyesi tarifi…

KAVALA KURABİYE TARİFİ MALZEMELERİ

  • 175 gr tereyağı (oda ısısında olacak)
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı badem
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı pudra şekeri

KAVALA KURABİYESİ TARİFİ NASIL YAPILIR ?

  1. Bademleri robot veya bıçak yardımıyla ufak parçalara bölün. 1 su bardağı un ve kıyılmış bademleri geniş bir tavaya alın. Tahta kaşık yardımıyla karışımı orta ateşte rengi hafif bir renk alana kadar kavurun.
  2. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, pudra şekeri, kalan 1 su bardağı unu geniş bir karıştırma kabına alın. Kavurduğumuz un, badem karışımını kaba ekleyin.
  3. Kurabiye hamurunu toparlanana kadar parmak uçlarınızla güzelce yoğurun.
  4. Bir merdane yardımıyla hamuru açın ve ay şeklindeki kurabiye kalıplarıyla şekil verin.
  5. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlı kağıtla kaplı tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
  6. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 25 dakika pişirilir.
  7. Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri, soğumaları için ızgara telinin üzerinde bekletiyoruz.
  8. Kurabiyeler soğuttuktan sonra geniş bir tabağa alın ve üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun…

KAVALA KURABİYESİ TARİFİNİN PÜF NOKTASI

Kurabiyelerin fırından çıktıktan sonra tel üzerinde soğutulması en büyük püf noktasıdır.

Malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.

Bademleri küçük parçalar haline getirmek kurabiyelerin şekil almasını kolaylaştıracaktır.

KAVALA KURABİYESİ TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ

Kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 150 derece fırında 25 dakika fırının orta katında pişirebilirsiniz. Fırın tiplerine göre pişirme süresi ve derecesi değişiklik gösterebilir. Kurabiyeleri, hafif bir renk aldıklarında fırından çıkartabilirsiniz.

Şanlıurfa yöresine ait bu lezzet adını Şanlıurfa'nın bir köyünden alıyor. Külünce kelimesi işlenmemiş altın anlamına geliyor. Oldukça doyurucu olan tatlı tuzlu külünçe kurabiyesi özel günlerin vazgeçilmezleri arasında. Hazırlanması oldukça pratik olan külünce kurabiyesi damağınızda farklı bir tat bırakacak…

KÜLÜNÇE KURABİYE TARİFİ MALZEMELERİ

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağından 1-2 parmak az su
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 cimdik tuz
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • İsteğe bağlı susam

KÜLÜNÇE KURABİYE YAPILIŞI

  1. Geniş bir tencereye su ve şekeri alın, şeker eriyene kadar karıştırın, ardından karışımı soğumaya bırakın.
  2. Derin bir kaba tarçın, mahlep, susam ve tuzu alın. Un, kabartma tozu ve sıvıyağı kaba ekleyin.
  3. Soğuyan şekerli suyu karışıma ilave edin.
  4. Hamuru dinlendirdikten sonra şekil verme işlemine geçiyoruz.
  5. Ardından hamurların üzerine yumurta sürüyoruz.
  6. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika pişirin. Soğuttuktan sonra kurabiyeler sunuma hazır.

KÜLÜNÇE KURABİYESİ TARİFİNİN PÜF NOKTASI

Kurabiyeler fırından çıktıktan sonra tel üzerinde soğuması için beklenilir.

Karışım özdeşleşene kadar hamuru yoğurun. İyi yoğurulmuş hamur daha fazla tat almanızı sağlar.

KÜLÜNÇE KURABİYESİ TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ

Kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika fırının orta katında pişirebilirsiniz. Fırın tiplerine göre pişirme süresi ve derecesi değişiklik gösterebilir. Kurabiyeleri, hafif bir renk aldıklarında fırından çıkartabilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.