Son Güncelleme: Cuma 01.05.2020 23:32
En kolay ve pratik Şam tatlısı tarifi: Şam tatlısı nasıl yapılır? Enfes Şambali...
Şerbetli tatlı sevenlerin bayıldığı, irmikle lezzetine lezzet katan Şam tatlısı tarifi ile sizlerleyiz. Şambali veya Şam tatlısı isimleriyle de bilinen bu şerbetli tatlı, ismini Suriye’nin Şam kentinden alsa da Batı Anadolu’ya ait bir lezzettir. İzmir başta olmak üzere Batı Anadolu’nun birçok şehrinde, el arabalarında satılan bu leziz tatlıya rastlamanız mümkün. Şam tatlısı tarifi, oldukça az malzeme gerektiren bir şerbetli tatlı tarifi. Yapımı oldukça kolay olan Şam tatlısı tarifi püf noktalarına dikkat ederek dışarıda yediğimiz Şam tatlısının lezzetini yakalamak mümkün. Oldukça bereketli olan Şam tatlısı, kalabalık davetler için mükemmel bir seçenek. Bu tarif, dışarıda yediklerinizi kesinlikle aratmayacak! Peki, evde Şam tatlısı nasıl yapılır, Şam tatlısı malzemeleri nelerdir?
Şam tatlısı, evde bir kere denediğiniz zaman vazgeçemeyeceğiniz bir tarif olacak. Oldukça az malzemeyle özlediğiniz sokak Şambali lezzetini yakalayacaksınız. Şam tatlısı tarifi esnasında dikkat çeken en önemli özelliklerinden bir tanesi de içinde yumurta ve un olmaması. Ana malzemesi irmik olan Şam tatlısının en önemli noktalarından bir tanesi de içinde yağ da bulunmuyor olması. Püf noktalarına dikkat ederek hazırladığınızda mükemmel lezzeti yakalayabileceğiniz Şam tatlısı tarifi ile tatlınızı bir gece önceden hazırlayarak orijinal lezzeti yakalayabilirsiniz.
İşte ağızda dağılan mükemmel kıvamı ve eşsiz lezzetiyle Şam tatlısı tarifi...
ORİJİNAL ŞAM TATLISI MALZEMELERİ
ŞAM TATLISI HAMURU İÇİN;
- 500 gram irmik
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- Karbonata sıkmak için birkaç damla limon
- 1 paket kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN;
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Küçük bir dilim limon
ÜZERİ İÇİN;
Hamurun üzerine sürmek için, 2 yemek kaşığı pekmez
150 gram tuzsuz yer fıstığı
ORİJİNAL ŞAM TATLISI YAPILIŞI
Derin kaba 500 gram irmiği, 2 su bardağı yoğurdu alıp kaşık yardımıyla karıştırın.
1 tatlı kaşığı karbonatı kaşığa alıp, üzerine 1-2 damla limon sıkın ve hamurun içerine ekleyin.
(Karbonatı aktifleştirmek için yapılması mutlaka gerekli bir işlem)
1 paket kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın.
Yoğurduğunuz hamuru buzdolabına kaldırın.
En az 5 saat buzdolabında bekletmeniz gerekiyor. Bir gece önceden yaparsanız en lezzetli ve orijinal kıvama ulaşmış olursunuz.
Ertesi gün, uygun bir tepsinin tabanını tereyağıyla yağlayın ve hamuru tepsiye alın.
Hamuru tepsinin her tarafına eşit gelecek şekilde yayın ve üzerini hafifçe ıslattığınız bir spatula yardımıyla düzeltin.
Üzerine pekmezi sürün.
Tatlı hamurunu tepsinizin şekline göre dikdörtgen veya baklava dilimi şeklinde kesin.
(düzgün dilimler elde etmek için önemli bir adım)
Temizlemiş olduğunuz yer fıstıklarını ikiye ayırın ve istediğiniz şekilde tatlınızın üzerine dizin.
200 derece fırında kontrollü bir şekilde üzeri nar gibi kızarana kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin.
Şerbeti için, 4 su bardağı şeker ve 4 su bardağı suyu tencereye alın ve içine bir dilim limon atarak kaynamaya bırakın.
Yoğun bir şerbet elde etmemiz gerekiyor. Yaklaşık olarak 15 dakika boyunca orta ateşte şerbetinizi kaynatmaya devam edin.
Fırından çıkan tatlımızı, dilimlediğimiz yerlerden tekrar keselim. İlk sıcağı çıkmış sıcak tatlıya yine ilk sıcağı çıkmış sıcak şerbeti dökün.
Yaklaşık 3-4 saat dinlendirin.
AFİYET OLSUN!
EN SON HABERLER
- 1 Ballı çak çak tatlısı tarifi: Ballı çak çak tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler, hangi ülkenin tatlısı?
- 2 Lokma Tatlısı Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Nefis Lezzetiyle Lokma Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 3 Lokma Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Evde Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 4 Browni Kek Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Lezzetli Browni Islak Kek Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 5 Pandispanya Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Yumuşacık Pandispanya Kek Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 6 Şekerpare Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Nefis Şekerpare Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 7 İrmik Helvası Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Tam Kıvamında İrmik Helvası Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 8 Un Helvası Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Sütlü Un Helvası Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 9 Un Helvası Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Yumuşak, Nefis Un Helvası Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?
- 10 Un Helvası Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Tam Ölçülü Un Helvası Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?