Salı 05.06.2012 00:00
Son Güncelleme: Salı 05.06.2012 15:18

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre günü. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çevre ve doğa duyarlılığına dikkat çekmek için bir dizi etkinlikler düzenlendi.

Daha yaşanabilir bir doğa hedefiyle yola çıkarak, Türkiye'nin ilk çevreci kamu binasının temellerini geçtiğimiz günlerde atan Küçükçekmece Belediyesi, üç bin minik fırçayı dünya çevre günü etkinliğinde bir araya getirdi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen 'Çevre İçin 3 Bin Dokunuş' projesi kapsamında, Küçükçekmece Gölü kıyısını kaplayan 1. 5 kilometre uzunluğundaki resim kağıdına tam 3 bin çocuk aynı anda "Çevre" konulu resim yaparak, Dünya Çocuk Rekorunu kırdı. Etkinliğe Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Guinness Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural, Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Adem Koca binlerce çocuk ve Küçükçekmeceliler katıldı.
Daha yeşil bir çevre hassasiyetiyle faaliyetlerini sürdüren Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın fırça sürüşüyle başlayan etkinlikte; 3 bin çocuk 1, 5 kilometre uzunluğundaki kağıdın her iki tarafını kaplayarak, çevre problemlerinin çözümüne dair önerilerini ve fikirlerini resmetti. Resimler, binlerce çocuk tarafından tamamen geri dönüşebilir malzemelerden yapıldı.
'ÇEVRE GÜNÜ'NÜ UNUTULMAZ KILMAK İSTİYORUZ'
Etkinlikle, çevre konusundaki duyarlılığını Küçükçekmeceli çocuklarla birlikte dünyaya duyurmayı hedefleyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Dünya Çevre Günü'nü unutulmaz kılmak istediklerine dikkat çekerek, 'Küçükçekmece yeşil noktasında ilklerin öncüsü olmaya devam etmektedir. İlk yeşil sertifikalı kamu binamızın temellerini attık. Bu çalışmalarımızın anlamı daha fazla yeşil, daha fazla ağaç, daha temiz bir ortam demektir. Bizler 3 bin minik yürekle birlikte bu etkinlikte dünyaya 'Biz Küçükçekmeceliler olarak dünyamızı seviyoruz, çevremizi kirletmeyeceğiz, kirletenlere de müsaade etmeyeceğiz' diye haykırıyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim' diye konuştu.
Küçükçekmece gölünün hızla temizlendiğinin altını çizen Yeniay, 'Gölümüz hüzünlü ve mahzun ve üzgün. Çünkü bizler yani insanoğlu oraya atıklarımızı gönderdik. Ama artık temizleniyor. Büyükşehir belediyemiz kolektörleri bitirmek üzere. Biz tekrar gölde yüzmek, balıkçılarla vakit geçirmek istiyoruz. Doğa kullanıp atacağımız bir meta değil. Bizden sonraki çocuklarında onları kullanması gerekir. Canlı, cansız her şeyin burada hakkı var.' diyerek, çocukların da doğayı sahiplenmesi gerektiğini belirtti.

GERİ DÖNÜŞEBİLİR DEFİLE
Etkinlikte, ilçedeki okullar ve Bilgi Evleri arasında geri dönüşüme en çok destek veren kurum ve kişilere ödül ve sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Renklerin coşkusuna sahne olan etkinlikte, Tayfun Sökmen İlköğretim Okulu öğrencilerinin geri dönüşebilir malzemelerden hazırladığı kıyafet defilesi ve Küçükçekmece kültür ve sanat merkezleri gitar ve keman kursiyerlerinin dinletisi de ilgiyle izlendi.
YALOVA'DA Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, balık adamlar denizin dibini temizledi.
Yalova Su Sporları Derneği üyesi 6 kişi, Dünya Çevre Günü'nde Çınarcık ilçesi Taşliman mevkiinde dalış yaparak dibe atılan şişe, plastik eşya ve çöpleri topladı. Su Sporları Derneği Başkanı Yüksel Çamurlu, "Burada daha önceki dalışlarımızda da su altında yoğun bir kirlilik olduğunu gördük. Dünya Çevre Günü dolayısıyla Yalova Su Sporları Kulübü olarak burada bir su altı temizliği yapmaya karar verdik. Bu çalışmamızda Çınarcık Belediyesi ve Çınarcık Balıkçılar Kooperatifi de bize destek verdi. Dalışlarımızda Marmara'da canlı olarak pek rastlamadığımız balık cinslerine de rastlamaya başladık. Marmara'da canlı popülasyonu temizlik tedbirleri sayesinde arttı. Denizin dibinden cüzdandan takma dişe kadar çok ilginç şeyleri çıkardığımız oluyor" dedi.
Balık adamlar, yaklaşık 3 saat süren dalışın ardından denizin dibinden çuval dolusu atık çıkardı.
Çevreci minikler uçurtma şenliğinde buluştu
BURSA MERKEZ Osmangazi Belediyesi'nce 'Dileğini Uçurtmanla Gönder Evrene' sloganıyla düzenlenen Uçurtma Şenliği, Mudanya'nın Göynüklü köyünde gerçekleştirildi. Reng'renk uçurtmaların havalandığı ve öğrencilerin gönüllerince bir gün yaşadığı şenlikte, Hacivat-Karagöz, halk oyunları ve öğrencilerin gösterileri büyük ilgi gördü.
Osmangazi Belediye Başkan Yardımcıları Servet Büyükpoyraz, öğrencilerin, evlerinde kullanılan elektronik eşyaları toplayıp çevrenin korunmasını sağladıklarını belirtti. Öğrencilere teşekkür eden Büyükpoyraz, çevreye duyarlılığın devam etmesini istedi.
Büyükpoyraz'ın konuşmasının ardından sahneye çıkarak Hacivat ve Karagöz'ü canlandıran oyuncular çevre konulu oyun sergiledi. Folklor gösterileri ve İnönü İlköğretim okulu öğrencileri ise "Geri Dönüşüm Materyallerinden Ritim Gösterisi" ile şenliğe renk kattı.
Törenin son bölümünde 'Atık Yağları Topluyoruz, Temiz Çağa Hazırlanıyoruz Projesi, kapsamında başarılı olan okul ve öğrencilere ödülleri verildi. En iyi atık toplayan okul dalında Nilüfer Bademli Koleji ödül alırken, okulun en çevreci en güzel uçurtmayı tasarlayıp, dileğini yazan öğrencisi Beyza Nur Gök oldu.
En çok elektronik atık toplayan eğitim kurumu İnönü İlköğretim Okulu olurken, en güzel uçurtmayı tasarlayıp dileğini yazan öğrenci ödülünü ise Buket Yıldız aldı. Çevreye en duyarlı kardeş köy okulu M. Zeki Yazıcı İlköğretim plakete layık görüldü. Osmangazi Belediyesi'nin çevreye yönelik çalışmalarına destek veren firmalara da teşekkür plaketi takdim edildi.
YILDIRIM BELEDİYESİ, atık yağlarını kanalizasyona dökmek yerine biriktirip geri dönüşüme gönderen çevre dostu lokantaları ödüllendirdi.
Yıldırım'da bulunan iş yerlerinde zaman zaman denetimler yapan Belediye İş Yeri Ruhsat Denetim Müdürlüğü ekipleri, ilçede bulunan çevre dostu iş yerlerine 5 Haziran 'Dünya Çevre Günü'nde belge verdi.
Çevre dostu iş yerlerine belgelerini dağıtan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, atık yağlarını kanalizasyon veya lavaboya dökmeyip, 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olarak geri dönüşüm tesislerine biodizele dönüştürülmesi amacıyla veren Turkuaz Lokantası'na belgesini teslim etti.
Ünal'a belgesini veren Başkan Keskin, ' Atık yağlarını dökmeyerek biriktiren ve Albiyobir firması aracılığı ile geri dönüşüm tesislerine gönderen Turkuaz Lokantası'na çok teşekkür ediyoruz. Bu bir sosyal sorumluluk şuurudur. Atık yağların lavabo, kanalizasyon gibi yerlere dökülmesi yer altı suları için çok büyük tehlikedir. 1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Ayrıca ilçemiz sınırlarındaki Tokoğlu Lokantası, Eray Yemek Sanayi, Lokanta 81 ve Olgun Yemek Sanayii'nin sahipleri ve çalışanlarına da teşekkür ediyorum. Bu hassasiyeti diğer esnaflarımızın da göstermelerini temenni ediyorum' diye konuştu.
AĞAÇ DİKİP, SAHİLİ TEMİZLEDİLER

TEKİRDAĞ'IN ŞARKÖY İLÇESİNDE bir grup öğrenci Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında fidan dikti. Çevre derneği ise Mavi Bayraklı Şarköy sahilinde çöp topladı.
Şarköy'de Dünya Çevre Günü bir dizi etkinlikle kutlanıyor. Şarköy Belediyesi'nin Tavşantape mevkiinde yeni yapılan mezbaha sahası içinde, Şarköy Mesleki Teknik Eğitim Merkezi ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri tarafından 45 adet akasya ağacı dikildi.
Şarköy Belediye Başkan Yardımcısı Efrayim Galip, belediye olarak çevreye duyarlı olduklarını ifade ederek, 'Bölgemizin en modern mezbaha binasını yakın zamanda açarak hizmete sokacağız. Mezbahamız 30 dönüm arazi üzerinde kurulu olması nedeniyle çevre düzeni yapılması çerçevesinde, Dünya Çevre Günü'ne denk getirerek, aldığımı 45 akasya fidanının öğrencilerimiz, personelimiz ve öğretmenleriyle birlikte diktik.' dedi.
Öte yandan, Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği de, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında, mavi bayraklı plajda ve kumsallarda çöp toplayarak, çevreye duyarlı olunması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

ÇEVREYE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN İŞE YÜRÜYEREK GİTTİLER

ADANA'DA ONATÇA Grup çalışanları, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne dikkat çekmek amacıyla iş yerlerine yürüyerek gittiler.
Dünya Çevre Günü'nü her yıl farklı etkinliklerle kutlayan çalışanlar, bu sefer 'doğayı sev, yeşili yaşat, çevreyi koru' sloganları tişörtleriyle iş yerlerine yürüdü. Yaklaşık 100 çalışan, yol boyunca sürücü ve yayaların alkışları eşliğinde, çevredeki atıkları topladılar.
Onatça Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, her geçen gün kirlenen dünyada daha temiz bir çevre için işletmelere büyük görev düştüğünü söyledi. Onatça, 'Doğaya' dikkat çektikleri tişörtlerle iki gün boyunca çalışacaklarını ifade ederek, 'Türkiye'nin ilk çevreci plazasına sahip olmakla yetinmiyoruz. Uygulamalarımızla bu önemli konuya sürekli vurgu yapıyoruz' dedi.
Ayrıca otomobil almak için plazaya gelen müşterilere, 'Olabildiğince toplu taşımayı tercih ediniz. Kısa mesafeleri yürüyünüz veya bisiklet kullanınız. Otomobillere 2 veya daha fazla kişi ile bininiz' şeklindeki uyarıların yer aldığı mektuplar verildi.
ERZURUM
Etkinlikler kapsamında Erzurum Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından organize edilen programda öğrenciler dövizlerle yürüyüş yaparak Yakutiye Kent Meydanın da çevre temizliğine dikkat çektiler.
Yakutiye Kent Meydanında yapılan açıklamada şöyle denildi:
'Çevre kirliliğine bağlı sorunlar 1970'li yılların başında hız kazanarak uluslararası platformlarda tartışılır hale geldi. 1972 yılında İsveç'te yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan kararla, 5 Haziran'ın Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Ülkemizde de bu tarihten itibaren kutlanmaya başlanan Dünya Çevre Günü'nde, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren çevre konusunda duyarlılık oluşturmak için etkinlikler düzenlenmekte, konunun önemine dikkat çekilmektedir. Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, dünyamızın düşüncesizce kirletilmesi, şüphesiz ki yaşamın sürekliliğini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Temiz bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillerimize temiz bir çevre bırakabilmek, devletlerin olduğu kadar bireylerin de temel prensibi olmalıdır. Bunun için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.'

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.