Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yetişkinler de aşı yaptırmalı

69 yaşındaki anneme sağlığını koruyabilmesi için aşı yaptırmak istiyorum. Bu sizce doğru bir karar mı? Ona hangi aşıları yaptırmam gerekiyor? K.M./Mersin
Çok doğru bir karar vermişsiniz, tebrik ederim. Aşı sadece bebek ve çocuklara ait bir tıbbi uygulama değildir, yetişkinlerin de aşı ile korunmaları gerekir. Aşağıdaki tablo size yardımcı olacaktır. Difteri-tetanos aşısı: Daha önce difteri ve tetanosa karşı aşılanmış her yetişkin, aynı aşıyı 10 yılda bir tekrar yaptırmalıdır.

65 YAŞ ÜSTÜNE GRİP AŞISI
HPV aşısı: Rahim ağzı kanserine de sebep olan HPV aşısı, 9-26 yaş arasındaki kız çocuklarına ve kadınlara önerilmektedir Grip aşısı: Özellikle kalp, akciğer, şeker, böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ve 65 yaşın üzerindekiler, her sene bir kez yaptırabilirler. Hepatit A: Daha önce Hepatit A geçirmemiş yetişkinlerin; altı aylık aralar ile iki doz aşılanmaları, onları bu hastalıktan ömür boyu koruyacaktır. Hepatit B: Daha önce hepatit B geçirmemiş yetişkinlerin; üç doz aşılanmaları da bu hastalığa yakalanmalarını önleyecektir. Zatürree aşısı: 65 yaşın üstündekilerin ve kronik akciğer hastalarının; beş yıl ara ile aşılanmaları çok doğru bir önlem olur.

GÜNEŞLENMEK ZARARLI MIDIR?
Çok sevmeme rağmen zararlı ışınlardan korunmak için güneşe çıkmamaya özen gösteriyorum. Ama bu da beni mutsuz ediyor. Sizce güneş zararlı mı? M.L./İstanbul
Güneşe zararlı demek mümkün mü? Şu gezegenimizde yaşamın devamının teminatı; güneş ışınlarının, dünyamıza ulaşmasından geçiyor. Fakat kişisel sağlığımız açısından; güneşi en doğru şekilde kullanmayı bilmek gerekir. Güneşlenme sağlıktan öte; moda ve güzellik anlayışlarının da işin içine girdiği, trendlere bağlı bir konu haline geldi. 19'uncu yüzyılda; beyaz ve pürüzsüz ten kabul görürken, 20'nci yüzyılda güneşlenme popüler olmuş ve bronz ten sağlığın ve güzelliğin işareti sayılmıştır. Son zamanlarda ise gerek ozon tabakasının incelmesi ve zararlı ultraviyole ışınlarını süzme yeteneğinin azalması, gerekse bilimsel çalışmaların da desteği ile güneş ışığı tekrar 'out' olmaya başlamıştır.

D VİTAMİNİ KAYNAĞI
Güneşin çokluğu kadar, azlığı da sağlık açısından zararlıdır. Cilt kanserinin ve kırışıklıkların oluşmasında; güneşin etkisi inkar edilemez. Buna karşın büyüme ve gelişmenin yanında; sağlıklı bir yaşam sürdürmemizde de çok önemli görevleri olan D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Bu vitaminin kuvvetli kemiklere sahip olmamızda ve kanserle savaşta önemli rolü vardır. O nedenle her yetişkin günde 10- 15 dakika güneşe çıkmalıdır.

DİYETTE MEYVE SUYU İÇİLİR Mİ?
Bir süredir diyet yapıyorum. Diyetimde meyve suyu içmeye de özen gösteriyorum. Doğru mu yapıyorum? Meyvenin kendisini yemek daha mı yararlı? S.V./Bursa
Meyve suları da gazlı içecekler gibi yüksek kalorilidirler fakat faydalı tarafları da vardır. İçlerindeki besleyici faktörler ve vitaminler, vücudun günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

YÜZDE 100 MEYVE SUYU
Fakat içine şeker ilave edilmemiş, yüzde 100 meyve suyu olanları içmek gerekir. Yoksa fayda yerine boşuna kalori almış olabilirsiniz. Aslında en güzeli; meyvenin suyunu içmek değil, kendisini yemektir çünkü meyve posasının içinde bulunan pektin gibi maddeler; bağırsak ve kalp hastalıkları ile şişmanlıkla mücadelede çok önemli görevler üstlenir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA