Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

12 yılı bir sınava bağlamak

Üniversite adaylarının girdiği YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) dün yapıldı. Kurallar gereğince, sınavların yapıldığı salonların kapıları saat 09.45'te kapatıldı ve bu saatten sonra gelen adaylar sınava alınmadı.
Örneğin fotoğraftaki bu genç arkadaşımız dün okulun kapısında yığılmış ağlıyordu.
Tabii ki bu üzücü tablodan önce genç arkadaşımız sorumlu ama insanlık hali işte, mutlaka büyük talihsizlikler yaşanıyor. Trafik oluyor, araba bozuluyor, çocuk geç uyanıyor vs... 2 milyona aşkın adaydan mutlaka sınava katılamayanlar oluyor.
Yıllarca çalış çabala ve kaderin bir sınava bağlı olsun. Onda da geç kal, hastalan, sınavda dikkatini dağıtacak olaylar yaşansın vs. Ne kadar acımasız bir sistem değil mi? Evet, sorular çalınmadığı sürece bu sistemde herkesin şansı eşit ama en azından bu sınavın telafisi olmalı.
Sınava katılamayanın bir yıl beklemesi adil mi?
Örneğin Amerika'daki yüksekokul ve üniversitelere girişte kullanılan SAT (Scholastic Aptitude Test) yılda yedi kez yapılıyor. Ve SAT sınavları sonuçları iki yıl süreyle geçerli oluyor. SAT benzeri bir sınav yöntemi Türkiye'de uygulanabilir mi ayrı bir tartışma konusu lakin 12 yıllık bir eğitimin, harcanan büyük emeğin kaderinin bir güne, bir saate bağlı olması da doğru değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA