Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Muhtara Koç gibi destek

Dostlarına, sevdiklerine, bilgi teknolojilerinin sunduğu seçenekler varken, dolma kalemiyle yazmayı tercih ediyor Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M. Koç... Böyle özenli mektuplarından birini de Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk'e göndermiş. "Benim Köyüm" dediği Antalya Üçağız Kale Köyü için talepte bulunmuş. "Köye çok turist geliyor, temiz tuvalete ihtiyaç var. İlgilenirseniz mutlu olurum" demiş.
Hijyenik yaşam savaşçısı Öztürk, TSE'nin tuvalet standartlarını biçimlendiren isim. 12 yıldır ülke sathına temiz tuvaleti yayıyor. Opet'teki iş ortağı Koç'un ricasını kırar mı? Köye tuvaleti yapmış. Hatta köyü "Her ile örnek köy" projesi kapsamına alarak, 20 bin lira yerine 1.5 milyon lira harcamış.
Ama parayla tüm sorun çözülmüyor. Değişime ve yeniliğe direnç gösteren köylüler, Öztürk'ü hayal kırıklığına uğratmış. Projeyi askıya almayı bile düşünmüş. Taa ki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın dört ay önceki telefonuna kadar... Üçağız Kale'yi günde 1000 turist ziyaret ediyor. Bakan Günay "Buraya sahip çıkın" deyince, o da kolları sıvayıp, köyü yeniden yapılandırmış.

***

Köy de köy hani!.. Medyanın ve sanayinin desteğini aldığı aşikâr. Koç'un yanında yeni medya patronu Erdoğan Demirören de köyün sakini. Köy, sit koruma alanı içinde. Yani kimse izinsiz çivi bile çakamaz evine. Muhtar dışında herkes bir değişikliğe yeltenmiş ki, 500 kişinin yaşadığı köyde sabıkası olmayan yok. Muhtar Salih Çan'ın başına bir şey gelse, ne olacak bu köyün hali? Sabıkasız Koç ile Demirören mi muhtarlık yapacak?
Üçağız Kale sakinleri işin kolayını bulmuş. Malı mülkü gelinlerin üzerine yapmış. Ceremeyi suç dosyası kabarık gelinler çekiyor. Gelinler de örnek köy projesi kapsamında çeşitli konularda kurs düzenleyen Öztürk'ün davetini reddediyor. Toplumların dış dünyayla bağlantısını sağlayan liman köyü insanlarının bu direnci şaşırtıcı.
Turist, kriz nedeniyle bu yıl fiyatları düşen, kaliteli hizmet veren Yunan adalarına giderken konuyu tekrar düşünmek gerek. Belki çıkış noktasını, Öztürk'ün çalışmalarına Koç ve Demirören'in köy için eğitim desteği oluşturacak.
Türkiye, ekonomisini soğutma çabasında. Bütçe dengesi ilk üç ayda şaşsa bile yıllık bazda tuttu. İşsizlik düştü, ihracat artıyor. Ancak bunlar turizm gelirlerinin daha fazla artması gereğini gözlerden saklayamaz.
Niye Üçağız Kale Köyü bir başlangıç noktası olmasın?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA