Antalya'da, etkili olan soğuk sebebiyle ürünlerinin donmasından korkan üreticiler seralara soba kurdu. Ellerinde termometreler ile seralarını köşe bucak dolaşıp sıcaklığı ölçen üreticiler sıcaklığın sıfırın altına düşmemesi için bu defa seralara kömür çuvalı taşıdılar.
SOBALAR KURULDU
Özellikle gece kendini gösteren ve 2004 yılından bu yana en soğuk günlerini yaşayan Antalya'da soğukla mücadele her alanda devam ediyor. Türkiye'nin sebze ve meyve üretim merkezi olan kentte üretici de ürünlerini kurtarma telaşına düştü. Yılın bu zamanlarında soğuk havaya alışık olan çiftçi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan don uyarısının ardından alarma geçti. Üretici Eylül ayında toprağa koyduğu 9 ay boyunca bir çocuk gibi baktığı domatesini soğuktan korumak için dikkat ediyor. Gece hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte saat 22.30'da fenerler ile seralarına koşan üretici, tatlı bir çalışma içerisine girdi. Domates seralarını kömür sobalarıyla donatan üreticiler, ürünlerini çuval çuval taşıdıkları kömür çuvallarıyla kurtarmaya çalışıyor. Bir dönümlük serada 5 bölgede soba yakan çiftçiler, geceyi seralarda geçiriyor.
METEOROLOJİYİ TAKİP
Ocak ve Şubat aylarında Antalya'nın soğuk olduğunu ancak zirai don uyarısına her zaman gerek duyulmadığını söyleyen üretici Süleyman Rüzgar, "Meteorolojiyi takip ediyoruz, internet üzerinden don uyarılarına bakıyoruz. Şu an Antalya'da zirai don uyarısı var, bu sebeple serayı belli bir sıcaklıkta tutmamız gerekiyor. Bunun yolu da sadece soba kurmaktır. Biz domatesleri 1,5-2 lira arasında komisyonculara veriyoruz, Don olursa İstanbul'daki vatandaş 1 kilo domatesi 4-5 liradan yiyebilir" diye konuştu.