Merkezi İtalya'da bulunan Slow Food hareketi, 1999'dan bu yana yerel olmayan, endüstriyel yiyeceklere karşı direnişini sürdürüyor. 2004'ten itibaren de her yıl 10 Aralık'ta geleneksel yemeklerin çeşitliliği hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Terra Madre (Toprak Ana) Günü düzenleniyor. Bütün dünyada temiz, geleneksel yollarla elde edilen yiyeceklerin öneminin vurgulandığı Toprak Ana Günü için Türkiye'de de Slow Food Fikir Sahibi Damaklar hareketiyle diğer SF birlikleri de etkinlik düzenliyor. İstanbul, Ayvalık, Foça, Bergama, Urla ve Seferihisar'da bugün, yarın ve 10 Aralık'ta ekmek mayası takasından tarhana yapımına kadar lezzet üzerine birçok konu gündeme getirilecek, yemekler yapılacak.
Defne Koryürek (Slow Food Fikir Sahibi Damaklar)
Konumuz üzüm, zeytin, balık ve buğday
Slow Food Fikir Sahibi Damaklar, İstanbul'da SALT Beyoğlu'nda bugün saat 11.00'de
Slow Food Hareketinin Hikayesi belgeselinin ardından saat 13.00'te de SALT Galata'da 'Bizi Biz Yapan Gıdamız' başlıklı dört sunum gerçekleştiriyor. Fikir Sahibi Damaklar'ın kurucusu Defne Koryürek, Toprak Ana Günü için seçilen temaları şöyle anlatıyor: "10 Aralık, doğanın ve toprağın ritminde yaşamayı savunan Slow Food'un kendine yaş günü seçtiği tarih. Biz bugün iki etkinlik yapıyoruz. Gerçi etkinliklerimiz 10 Aralık'ta değil, herkesin daha rahat yavaşlama imkanı bulacağını umut ettiğimiz bugün yapılacak ama dileriz yerini bulsun. Üzüm hakkındaki ilk sunumu Levon Bağış, zeytinin ele alınacağı ikinci sunumu Kürşat Alumur gerçekleştirecek. Balık konulu üçüncü sunumu ben yapacağım. Oya Ayman da buğdayın serüvenini anlatacak!"
Nerede, ne yapılacak?
Slow Food İstanbul Yağmur Böreği: Yarın Balat Kültür Evi'nde saat 14.30'de Ermeni, Rum, Sefarad yemekleri yapılıyor.
Slow Food Foça Zeytindalı Birliği: 10 Aralık'ta saat 14.00'te hava şartlarına göre Reha Midilli Kültür Merkezi veya Foça Meydanı'nda çekme makarna yapılacak.
Slow Food İzmir Bardacık Birliği: Bugün Ayvalık ve Bergama'nın köylerinde yaşlı zeytin ağaçlarının önünde piknik var.