Evinde
yemek yapan bir ev kadınıyla aynı işi bir otel ya da restoran mutfağında profesyonelce yapan bir aşçı arasındaki en büyük fark nedir, bilir misiniz? Ev kadını yaptığı yemeklerde abartıya kaçmaz. Malzemeyi doğru kullanmayı, ekonomik ürünlerle yapılan basit bir yemeğin bile lezzet açısından doruğa ulaşmasını hedefler. Profesyonel aşçının da aynı ilkeleri benimsemesi beklenir. Ama bir kere adının başına 'şef' unvanı ekleyip kafasına da aşçı külahı takan, farklı kişiliğe bürünebiliyor. Lezzeti geri plana atmayı, etkileyici görüntü uğruna pişmiş aşa çiğ garnitür eklemeyi bile deneyebiliyor. Egolarının esiri olmayıp, fanteziler üretmek yerine iyi malzemelerle doğru, lezzetli yemekler yapan genç şeflerle karşılaştığımda mutlu oluyorum. Kuruçeşme'de, El Beso'nun yerine yeni açılan Fumee'nin ortağı ve şefi Pınar Taşdemir böyle biri. Pınar şef ve ortakları, Mest adlı yemek atölyesinin sahibi Can Ünsal ve Atınç Eyilik, 'füme' olarak okunan ve tütsülenmiş, isli anlamına gelen Fransızca Fumee adını, isli tatlardan hoşlandıkları için restorana vermiş. Nitekim ekşili Harput köftenin isli yoğurtla servis edilmesi, ana yemekler içinde sıcak füme somonun bulunması menüye füme lezzetleri yansıtmış bile.
BÜYÜKANNE TARİFLERİ DE VAR
Menü oldukça sade, şefin ufak dokunuşlarla kendi yorumunu kattığı yemekler taşıdıkları adlara ihanet etmiyor. Örneğin ekşili Harput köfte, Pınar Şef'in büyükannesinin tarifi, yanında bademli çilav ile sunulan erikli kuzu tandır ise değme Mengenli ustayı kıskandıracak mükemmellikte. Vantuzları üzerinde ızgara ahtapot, bütün balık lokantalarının menülerinde var. Ama Fumee'de bir başka yumuşak, bir başka lezzetliydi. Ayrıca çok iyi pişmiş siyah pirinçle yapılmış pilav da ahtapota çok yakışmıştı. Levrek cevice daha da etkileyiciydi. Özellikle kendine menülerde ot salatalarının arasında yer bulan deniz börülcesine iyice ovularak öldürülmüş kırmızı soğan piyazı ve yeşil erikle bir araya gelmek çok yakışmıştı. Ben erikli kuzu tandırı yalayıp yuttum. Arkadaşım ise cevizli tereyağı soslu, pancar suyunda haşlanmış tulum peynirli ev yapımı mantıyı tercih etti. O da mükemmeldi. Boğaz'a bakan terastaki keyifli akşamı, paylaştığımız kayısılı meringue ve yudumladığımız kahveler noktaladı. Bu nefis akşam yemeğine kişi başı 110 TL civarında hesap ödedik.
BEĞENDİKLERİM
Yemekleri çok lezzetli, üstelik fiyatları da bu kadar uygun bir Boğaz mekanı bulmak kolay değil. Fumee bu özelliklere sahip bir restoran. Manzarası çok hoş, servis elemanları da güler yüzlü.
BEĞENMEDİKLERİM
Boğaz'da tam bir gürültü kirliliği egemen. Yemek yerken komşu mekanlarda çalınan müzik, sizin bulunduğunuz yerdekine karışıyor, denizdeki teknelerin müzik bombardımanı da üstüne tüy dikiyor.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ***
Fumee Muallim Naci Caddesi, No 64/D, Kuruçeşme-İstanbul
Tel: (0212) 257 02 93