Bugün, Ayvalık Sarımsaklı'nın yumuşak, altın sarısı kumsalındaki özel bir plajda yer alan 5 yıldızlı Grand Hotel Temizel'e konuk oluyoruz. 30 bin metrekare alana kurulu 275 odalı, denize sıfır bir tesis. Ayvalık'a 7, Edremit Havaalanı'na 40, Balıkesir'e 130, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na 160 kilometre uzaklıkta. Mavi bayraklı kumsalı, denizi, manzarası, amfitiyatrosu, aquaparkı ve mutfağıyla fark yaratıyor. Rahatınız ve konforunuz için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Mutfak Olcay Usta ve ekibine emanet. Lezzetler parmak yediren, damak çatlatan dediklerimizden. Ayvalık yöresine has zeytinyağıyla yapılan sarma, çiçek dolma, enginar, patlıcan gömme, fasulye, bamya, börülce tek sözcükle, enfes. Her gün özel olarak hazırlanan soğuk mezeleri mutlaka tatmanızı öneriyorum. Soslu midye dolmaları da tatmadan ayrılmayın derim. Ana yemek olarak Osmanlı ve Türk mutfağından değişik lezzetler sunuluyor. Her gün en az 2 çeşit ızgara var. Balıkesir yöresinin kıvırcık kuzularından yapılan külbastıyı tatmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca; güveç, kaşarlı köfte, köri soslu hindi ve tavuk, Edirne usulü yaprak ciğeri dillere destan. Genel Müdür Kadir Temizel, 19 yıldır Ayvalık'ta turizmin kalbi ve odağı olduklarını söylüyor, "Tesisimiz 12 ay açık. Her geçen gün yenilenen yüzümüzle ülke turizmine hizmet vermeye devam edeceğiz" diye de iddialı konuşuyor. Ehhh! Bu iddialı konuşmayı da bence hak ediyor.
BUNLARI YAPIN!
Bu bölgeyi hem memleketim olması hem de üç yıl Tekel Sosyal Tesis Müdürlüğü yapmış olmamdan dolayı çok iyi biliyorum. Oteldeki etkinliklerden fırsat bulunca Şeytan Sofrası'nda güneşin batışını izlemenizi, Cunda'yı uzaktan seyretmenizi öneriyorum. İnanın çok özel bir keyif. Bütün limana tepeden bakan, bir soluk ötedeki Midilli, Cunda ve diğer adalar... Ayvalık, uzaklarda Edremit kıyıları ve dünyaca ünlü Kazdağları görülüyor. Hele güneşin Midilli'nin arkasına bir düşüşü var ki! Oluşan renk cümbüşünü anlatmak için bir ressam kadar renk bilgisine sahip olmak gerek. KÖRFEZ MANZARASI Cennet Tepesi'nden Ayvalık Körfezi'ni izlemeyi, Cunda'da rakı-balık keyfi yapmayı da ihmal etmeyin. Sarımsaklı'da etli ve hamur işi yemekleri, yörede 'saka' adı verilen peynirle yapılan turşuları, Boşnak böreğini, adı artık marka olmuş Ayvalık tostunu, höşmerim tatlısını, papalina balığının ızgarasını; radika, hindiba, turpotu, arapsaçı, istifno gibi Ege otlarından yapılan yemek ve mezeleri de gitmişken bir tadın derim.