Kırmızı et üretimi konusunda yatırımlarını hızlandıran Banvit, pazar payını arttırmak için adımlar atmaya başladı. Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, kırmızı et üretiminden henüz kâr etmediklerini belirtti ve ekledi, "İki kiloluk tavuk, 200 kiloluk." 'Banvit Kırmızı' markasının tanıtıldığı toplantıda konuşan Görener, Bandırma yakınlarında bin dönüm arazi üzerine kurulan besi çiftliklerindeki hayvan sayısında 3.5 yıl içerisinde 20 bin büyük başa ulaştıklarını bildirdi.
PAZAR PAYI HEDEFİ % 1
Görener, ağırlıklı olarak Batı Anadolu'da satış yaptıklarını belirterek, 2008'de kırmızı et sektöründe binde 9 olan pazar paylarını, bu yıl yüzde 1'e ulaştıracaklarını söyledi. 2008 sonunda 635 milyon lira net ciroya ulaştıklarını kaydeden Görener, yıl sonunda bu rakamı 750-800 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Ömer- Görener, kırmızı ete şimdeye kadar yaklaşık 45 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade ederek, 2008 yılında kırmızı et satışlarından 30 milyon lira elde ettiklerini belirtti. Banvit'in cirosunda yüzde 5 olan kırmızı etin payını yüzde 20'ye ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Görener, kırmızı et yatırımları kapsamında besi çiftliklerindeki 20 bin hayvan sayısının kademeli olarak 50 bine çıkarılacağını belirtti. Görener, böylece yılda yaklaşık 12 bin ton kırmızı et üretimi gerçekleştirebileceklerini, bunun da yaklaşık 600 bin tonluk kırmızı et pazarının yüzde 2'sini oluşturacağını kaydetti.
TAVUKTA İŞ ÇABUK DÖNÜYOR
50 bin büyük baş için 150 milyon lira işletme sermayesi gerektiğini söyleyen Görener, "Tavukta iş çabuk dönüyor. İki ayda maliyeti geri döner. Büyük başta ise 12 ay sonra hayvanı kesiyorsunuz" dedi.