'Ekonomi konusunda hükümet haklı çıktı'
İhracatçı bir sanayici olarak son 5 yılda Türkiye'nin dünyada geldiği noktayı neye bağlıyorsunuz?
Disipline bağlıyorum. Mali disiplinimiz ve özgüvenimiz gibi unsurlar istikrar getirdi. Açıkçası hükümetin hakkını vermek lazım. İşinin üstadı birçok yöneticiyle, pek çok konuda düzlüğe çıktık. Örneğin IMF ile ilgili konuda verilen kararların ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı.
Peki bundan sonra ne olacak?
Türkiye'de bundan sonra işler başka boyutta gelişecek. Filmini baştan yazacak ülkeler var. Onlar içerisinde yer alacağız. Türkiye, dünyada markalaşarak ve büyüyerek yoluna devam edecek. Şu anda Türkiye dünyada bir yıldız. 75 milyonluk, satın alma gücü yükselen genç nüfusuyla, kendine güveni yüksek halkıyla, önemli bir pazar... Türkiye'de işadamları katma değerli ürünler üreterek, hayatına devam edecekleri gerçeğini anlamış durumda. Bundan sonra daha fazla katma değerli ürün üreterek, ihracatımızı arttırıp cari açığı kapatabiliriz. İşadamlarımız bunun bilincinde. Bundan sonra Türk yatırımcısı başarısını komşu ülkelere taşıyacak.
Başka ne tür gelişmeler bekliyorsunuz?
Türkiye yüzde 10 tarım, yüzde 90 sanayi ihraç eden ülke haline geldi. Bundan sonra yüzde 50-50'ye geleceğiz. Tarımı sanayiciler yapacak. İyi ambalajlanacak, iyi pazarlanacak, organik olacak. Aile fertleri bir dönüm elma, iki dönüm patates ekmeyecek. Herkes binlerce dönüm alanda tarım yapacak. Amerika'ya gidiyorsunuz, ceviz soruyorsunuz 100 kilometre gidiyorsunuz her yerde ceviz ağacı görüyorsunuz. Bu da tarımdaki verimi artırıyor. Bizde de böyle olması lazım.
Türk ızgaraları dünya AVM'lerine girecek
Dünya zincirlerinin de kullandığı bir ürün geliştirdiniz. Anlatır mısınız?
Liderliğin her zaman yeni ürün yapmakla mümkün olduğuna inandık. Piyasada kullanılan birçok yeni ürün geliştirdik. Türkiye'deki 402 Burger King'in mutfağında bizim ürünlerimiz var. AVM'lerin olmazsa olmaz kuralları var. Kebabı duman yapmadan, kokutmadan pişiren bir ocak yaptık. Çok amaçlı bir ızgara diyebiliriz buna. Türk milleti olarak eti kömürde seviyoruz. Bu ürünümüzle müşteri kömür ızgara lezzetini alabildiği için çok tuttu.
Sizi bu ürünü üretmeye iten başka nedenler var mı? Anlatır mısınız?
Var tabii ki... AVM furyasının başladığı yıllarda marka karma oranı yüzde 80 yabancı, yüzde 20 yerliydi. Şu anda AVM'lerdeki marka karmasında yabancılar yüzde 20'lere düştü. Biz artık gıdada da yurtdışında kendi kültürümüzü tanıtır duruma geldik. Ben Turquality'nin icra kurulundayım. Türk mutfağının da artık dünyaya tanıtılacağını, bunun da teşvikle olacağını inanıyorum. Dünya AVM'lerine de giden Türk yiyecek-içecek markaları bizim ürünlerle gidecek. Çünkü artık marka ihraç eden ülke konumundayız.
Yeni büyüme alanı oteller
Başka nerelerde büyümeyi hedefliyorsunuz?
İstanbul'da 5 yıldızlı 36 otel var. Yaklaşık 100 adet beş yıldızlı otel de proje ve inşaat aşamasında. Artık AVM sayısı çok fazla olduğu için, bu alan misyonunu tamamladı. Türkiye'de birtakım dönemler var. Farklı sektörlerin, farklı sermayelerin kendi alanları dışında yeni işlere yönelmesi gibi. Şimdi otel yatırımı yapma zamanı, herkes bu sektörle ilgileniyor. Biz de yeni otellerin mutfaklarını kuracağız.