Ağrı'da faaliyet gösteren meslek liseleri, eğitim ve meslek edinme imkanları sunarken üretim süreçlerine de aktif olarak katılarak öğrencilerin ekonomik kazanç elde etmelerini sağlıyor.
Bu sayede öğrenciler, ailelerine yük olmadan kendi harçlıklarını çıkarabiliyor ve meslekî becerilerini geliştirme fırsatı yakalıyor.
FABRİKA GİBİ ÇALIŞAN OKULLAR
Ağrı Nurettin Dolgun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başta olmak üzere kentteki meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler, okula başladıkları ilk yıldan itibaren mobilya, metal teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri, kimya alanında sıvı sabun, yüzey temizleyici, çamaşır suyu, dezenfektan, kolonya, bulaşık deterjanı ve endüstriyel temizlik ürünleri gibi birçok ürünün üretimini öğreniyor.
Teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitimlerle donanımlı bireyler olarak yetişen öğrenciler, yıl boyunca okullarında üretim yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Meslek liseleri bünyesinde kurulan döner sermaye işletmeleri sayesinde öğrenciler, ürettikleri ürünlerden gelir elde ediyor.
MESLEK LİSELERİNDE ÜRETİM ÇEŞİTLİĞİ LİSELERİNDE ÜRETİN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIYOR
Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada meslek liselerinin üretim faaliyetlerinin çeşitli alanlarda yayıldığını belirterek,"Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizde mobilya ve iç mekân tasarımı, metal teknolojisi, elektrik-elektronik teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme gibi alanlarda üretimler yapılmaktadır. Bu kapsamda, okullarımızın ihtiyacını karşılamak üzere dolap, öğretmen masası, makam odası mobilyaları gibi çeşitli üretimler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, okullarımızın ihtiyaç duyduğu elektrik, tesisat ve metal işleri de yine bu kurumlarımız tarafından yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.
TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hijyen malzemeleri üretiminin de yapıldığını ifade eden Kökrek, "Okulumuzda dezenfektan, sıvı sabun, çamaşır suyu, parfüm, yağ sökücü ve yüzey temizleyici gibi 20 farklı hijyen ürünü üretilmektedir. Bu ürünler, diğer okulların hijyen malzemesi ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilmekte ve kamu kurumları ile özel sektöre satışları gerçekleştirilmektedir." dedi.
53 MİLYON 168 BİN LİRALIK CİRO ELDE EDİLDİ
Meslek liselerinin döner sermaye kapsamında yaptığı üretimler sonucunda Ağrı genelinde 2024 yılı itibarıyla 53 milyon 168 bin TL ciro elde edildiğini belirten Kökrek, öğrencilerin bu gelirden faydalanarak harçlıklarını çıkarabildiğini söyledi. Nurettin Dolgun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi özelinde ise okulda 34 öğretmen, 484 öğrenci, 30 şube, 24 derslik, 5 alan ve 7 dal bulunduğunu aktaran Kökrek, bu okulda yapılan üretimlerden 4 milyon 562 bin 642 TL ciro elde edildiğini ve 35 öğrencinin bu kapsamda ücret aldığını kaydetti.
ÖĞRENCİLER ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN BELGELERLE MEZUN OLACAK
Meslek liselerinin öğrencilere hem meslek edindirdiğini hem de kazanç sağladığını vurgulayan Kökrek, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrencilerimiz üretim süreçlerine katılarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Aynı zamanda üretim yaparak kazanç elde edip hem okul harçlıklarını çıkarıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Öğrencilerimiz, eğitimleri boyunca kazandıkları beceriler sayesinde uluslararası düzeyde geçerli bir belgeye sahip olacak ve dünyanın her yerinde iş bulabilecekler." diye konuştu.
Meslek liselerinin, öğrencilerin hem meslek sahibi olmalarını hem de üretime katılarak ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağladığını ifade eden Kökrek, bu tür eğitim kurumlarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.