Yaklaşık 12 yıl önce Dağlıca köyüne atanan Oruç, görev yaptığı süre boyunca köydeki yaşam ve eğitim koşullarını iyileştirmek amacıyla birçok çalışma yürüttü. Köy okulunun su sorununu sondaj çalışmalarıyla çözen Oruç, okul çevresine tel örgü çektirerek güvenliği artırdı, ağaçlandırma çalışmalarıyla çevre düzenlemesi yaptı.
Öğrencilerinin gelişimini ön planda tutan Oruç, okulda organik tarım faaliyetleri başlattı. Elde edilen gelirle robot setleri temin eden Oruç, sınıfını bir teknoloji atölyesine çevirdi. Öğrenciler, burada temel elektronik devrelerden robotik sistemlere kadar birçok alanda uygulamalı eğitim alma imkânı buldu. Robotik kodlama bilgilerini üniversite eğitimi dışında, tamamen internet üzerinden aldığı eğitimlerle geliştirdiğini belirten Oruç, bu alanda 8 robotları olduğunu, öğrencilerin engelden kaçan ve arama-kurtarma yapan robotlar üzerinde çalıştığını söyledi.
Köyde kalma kararını öğrencilerinin sevgisiyle verdiğini ifade eden Oruç, "Bir sabah lojmanın kapısı çaldı, açtım kimse yoktu. Tam kapıyı kapatacakken merdivenlerin papatyalarla süslendiğini gördüm. Sonra çocuklar koşup bana sarıldılar. O gün burada kalmam gerektiğine karar verdim." dedi. Okulun fiziki şartlarını iyileştirdikten sonra robotik kodlama eğitimlerine ağırlık verdiğini vurgulayan Oruç, "Sondajla su sorununu çözdük. Tel örgü çektik, ağaçlandırma yaptık. Organik tarımdan gelir elde ettik ve bu gelirle robot setleri aldık." diye konuştu.
Okulu daha cazip hale getirmek için müzik köşeleri ve renkli sınıflar oluşturduklarını da aktaran Oruç, "Ben okulun sadece bir eğitim yeri değil, aynı zamanda bir yaşam alanı olmasını istiyorum. Çocukların okulu evleri gibi benimsemelerini istiyorum. Buradan geleceğin mühendisleri çıkabilir." ifadelerini kullandı.