Unlu mamul, yufka ya da pasta imalatı ruhsatıyla ekmek üretenlere, temizlik kurallarına uymayanlara, eksik gramaj ve alınan numuneleri temiz çıkmayan işyerlerine ceza yağdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2012 yılında bin 93 işyerine bin 851 denetim yaptı. Yanlış etiket bilgisi ve temizlik gibi konularda 224 tane farklı tutarlarda idari cezalar kesildi. Ayrıca alınan 82 numuneden 5 tanesi olumsuz çıktı. Numuneleri olumsuz çıkan 5 işyerinin her biri için 11 bin 875 TL idari para cezası kesildi.
ONLAR PASTACI
Ocak ayından itibaren değişen yönetmelikle, faaliyet alanı teftişleri, faaliyet ruhsatını veren belediyelere geçti. Muratpaşa Belediyesi 2012 yılında 33 tane unlu mamul üreticisi, 5 tane fırın, 9 yufka ile 4 tane pasta imalat ruhsatı verdi. Belediyenin denetimlerinde 31 adet idari yaptırım cezası ile 11 adet para cezası gerektiren durum tespit tutanağı yazıldı. Belediye ekiplerinin halen 3 tane encümen kararını beklediği işlem var. Ayrıca belediye geçen yıl 21 işyerinde mühür kırma olayı tespit etti.
ISPARTA DA AYNI
Isparta Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, 'unlu mamuller satış' ruhsatı olan birçok işletmede imalat yapıldığını ve belediyenin de bu duruma göz yumduğu yönünde açıklama yaptı. Isparta Belediyesi'nin Zabıtadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Altan Uğurlu ise çok ilginç bir mazeret ortaya sürdü: "Isparta'da faaliyet gösteren bir sürü işletme var. Bunları dört dörtlük teftiş etmeye kalksak, Isparta'da hiçbir esnaf evine ekmek götüremez."
SINIRLAMA GETİRİLMELİ
Isparta'da nüfusa oranla çok fazla fırın, kebapçı, pastane, dönerci olduğunu belirten Erdeğer, "Isparta'nın her yerine unlu mamulcü açılmaya başladı. Bu normal değil. Isparta'nın nüfusu 200 bin. 160 lokanta, 150 dönerci, 55 fırın ve 125 pastane var. Isparta'ya 30 tane fırın yeter. Bu sefer kalite artar. Belediye dikkat etmeli bu hususlara. Adam kimliğini götürse fırın açabiliyor. Yasa değişti. Bu da etkiledi" diyerek sözlerini tamamladı" diye konuştu.