Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da 'Organik Arıcılık ve Bal Ormanları' projesi yaygılaştırılıyor.
HEDEF 40 TON BAL
Muğla'da 850 bin kovan ile 5 bin 950 aile arıcılıkla geçimlerini yürütürken, yılda 17 bin ton çam balı üretiliyor. Bu üretimi yılda 40 bin tona çıkarabilmek için Kısa adı MAYBİR olan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 16 ay önce başlatılan proje kapsamına Fethiye'nin Üzümlü Beldesi ile İncirköy köyü de alındı. Muğla arısının ıslah projesi içinde İncirköy köyünde bir laboratuar oluşturularak dayanıklılığı artmış, Muğla Yöresine özgü ana kraliçe arısı üretiliyor.
BİTKİ ÇEşİDİ ARTMALI
Fethiye'nin Üzümlü Beldesi ile İncirköy köylerinde bal ormanı oluşturmak ve organik arıcılık çalışması yapılması için köylüler, Orman Bölge Müdürlüğü'nden bölgeye lavanta ve ılgıt gibi bitkilerin dikilmesini bekliyor. Çam ormanı ile kaplı bölgede 12 ay boyunca çam balı üretilmesi için 8-10 tür bitki dikilmesi beklenirken, hasatlıksız ve ırkı bozulmamış arı ve arı kolonisi üretimi sürdürülüyor.
DAMIZLIK ÜRETİMİ
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Ziya Şahin, "Fethiye Bölgesi arıcıları müracaat ederek, organik arıcılık ve bal ormanları projesine katılmak istediklerini bildirdi. Muğla arısının ıslah projesi içinde İncirköy de laboratuar kurduk. Damızlık arı üretimi yapılıyor" dedi.