Antalya'da sera üretiminde kök ve toprak hastalıklarına karşı daha mukavemetli olan aşılı fideler, son yıllarda çiftçilerin üretimde tercih sebebi oldu. Türkiye'de sera üretiminde önemli bir yeri olan Kumluca ilçesinde 330 dekar alanda yılda yaklaşık 500 milyon civarında fide üretimi yapılıyor. Sera üretimi yapan çiftçiler, kök ve toprak hastalıklarına karşı aşılı fideyi tercih ederken, fide üretim tesisleri de bu konuda her geçen gün kendilerini geliştiriyor.
15 FİDE ÜRETİM TESİSİ
Kumluca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adem Aydın, ilçede sadece örtü altı tarım değil, örtü altı üretimine de büyük katkı sağlayan fide üretiminin her geçen gün geliştiğini söyledi. İlçede 15 adet modern fide üretim tesisi bulunduğunu, bu tesislerde sağlıklı ve kaliteli fide üretimleri gerçekleştirildiğine dikkat çeken Aydın, bu sayede hem bölge hem de ülke ekonomisini büyük katkı sağlandığını belirtti. Aydın, "Güvenli, kimyasal ilaç kullanılmadan üretilen ürünlerin öne çıktığı bir dönemde çiftçilerimiz hastalıklara karşı dayanıklı fideleri tercih ediyor. Yılda yaklaşık 21 milyon adet aşılı fide üretimi gerçekleştirilen ilçemizde, üretilen fideler kök ve nematod hastalıklarına daha dayanıklı oluyor. Üreticilerimiz hastalıklara dayanıklı olan bu fidelerden daha kaliteli ürün elde ediyorlar" dedi.
DAHA DAYANIKLI
Aydın, özellikle de aşılı fidelerde "kök ve kalem" denilen süt aşı fidelerinin standartlara uygun üretimlerinin yapılmasını sağladıklarını bildirdi. Fide tesisinin genel müdürü Sami Altıntaş da çiftçilerin aşılı fide taleplerini karşılamak adına üretim metotlarını bu alana yönlendirerek geliştirdiklerini söyledi. Altıntaş, en çok aşılı fide tercihinin domates ve patlıcan için geldiğini bildirdi.