Anadolu
Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dündar Denizer, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan hindiyi pişirmenin püf noktalarını anlattı. Hindi dolmasının tarifini veren Doç. Dr. Denizer, hindinin iç malzemesinin kalitesinin tat açısından büyük önem taşıdığını aktararak, hindinin haşlandığı suyun yapılacak pilav için önemli olduğunun altını çizdi. Denizer, hindinin boyutu büyük olduğu için geniş bir tencerede haşlanması gerektiğini kaydetti. Denizer, "Hindi tavuğa göre daha büyük olduğu için pişirmesi zor oluyor. İyice kızarması ve pişmesi için önce haşlamak lazım. Hindinin butlarını büyük olduğu için kesebiliriz. Butları fırında ayrı bir yere koyup orada pişirebiliriz. Haşladığımız ve içini doldurup diktiğimiz hindiyi önceden ısıttığımız 170-180 derecelik fırına veriyoruz. Hindinin boyutuna göre 1 ya da 1,5 saatlik sürede pişmiş olacaktır. Hindi eğer doğada yayılarak yetişmişse biraz geç pişer" dedi.
AYNI YÖNTEMLE TAVUK DA PİŞER
Doç. Dr. Dündar Denizer, özel bir sos tarifi de vererek, "Pişirilen hindinin lezzetini artırmak için salça, yağ, tuz, karabiber ve çok az pekmezle bir sos hazırlayıp, hindinin dışına masaj yaparak yedirmek gerekir. Pişince büyük bir tepsiye koyarak servis edilmelidir" şeklinde konuştu. Doç. Dr. Denizer, hindi alamayanların aynı yöntemle tavuk da yapabileceğine dikkat çekti.