Türkiye'nin gül bahçesi Isparta, adını lavanta üretimiyle de duyuruyor. Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak Vadisi, temmuzdan ağustosa kadar mora boyanıyor. Köylü mutlu, turizm gelirinden umutlu. Bölgede sulama imkanı olmadığından, lavanta, buğday ve arpaya göre daha fazla verim veriyor, daha çok gelir getiriyor.
HASAT SEZONU BAŞLADI
Burdur Gölü kıyısından itibaren başlayan yağ gülü ve lavanta tarlaları köyün tamamına yayılmış durumda. 84 haneli köyde istisnasız her hanenin bir yağ gülü, bir de lavanta tarlası var. Köylünün başlıca geçim kaynağı lavanta olmuş durumda. Haziran ortasında gül hasadı sona eriyor ve lavantalar haziranda tomurcuklanıp temmuz başında çiçeklenmeye başlıyor. Temmuz ortasından ağustos ortasına kadar biçiliyor. İlk hasat kuru çiçekte kullanılırken, yağ üretimi için geç biçim yapılıyor. Lavantada güldeki gibi koku kaybetme endişesi, erken saatte hasat zorunluluğu olmaması kazancı artırıyor. Toplama bittikten sonra lavantalar temiz zemine serilerek kurutuluyor. İdeal koku ve rengini kaybetmemesi için yarı gölgede kurutmak en uygun yöntem olarak gösteriliyor.
KİLOSU 20 LİRAYA ALICI BULUYOR
Hasat işlemi bir haftada tamamlanan lavantaların İstanbul, Ankara ve İzmir'deki baharatçı ve aktarlar ya da çeyiz mağazaları en önemli alıcıları. Fiyat son üç senede rekor derecede yükselen lavantanın 2012'de kilosu 3.5 lira iken bugün 20 liraya alıcı bulması dikkat çekiyor. Buhar distilasyonu tekniğiyle çiçekleri damıtılan ve 50-75 kilogram taze saplı lavantadan 1 kilogram yağ elde edilebiliyor.