Amasya'da Nisan ortasında alışılmadık soğuk hava, çiftçileri alarma geçirdi. Yaklaşan tarım sezonu öncesinde beyaza bürünen şehirde hava sıcaklıklarının sıfırın altına inmesi, çiftçilerin uykusunu kaçırdı. Tek geçim kaynakları olan ürünlerini korumak isteyen çiftçiler farklı yöntemler deneyerek ürünlerini kurtarmaya çalıştı. Seracılar ise kapalı seraların içinde yaktıkları ateş sonucu oluşturdukları dumanla ürünlerini dona karşı tedbir aldı. Çiftçiler özel bir karışımı yakarak oluşturdukları ve bitkilerin etrafını saran sis tabakası ile ürünlerini soğuğun yakıcı etkisinden kurtarmaya çalıştı.
"ÇİFTÇİMİZ GÜNLERDİR BAHÇESİNDE SABAHLIYOR"
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, son birkaç gecedir yaşanan aşırı sıcaklık düşüşü nedeniyle çiftçilerin büyük bir mücadele verdiğini belirtti. Çiftçilerin seralarda ve meyve bahçelerinde sabahlayarak donla baş etmeye çalıştıklarını ifade eden Cebeci, sisleme yöntemi kullanılarak seraların korunmaya çalışıldığını ancak meyvelerin önemli bir kısmının soğuktan zarar gördüğünü söyledi. İklim değişikliklerinin son yıllarda belirgin hale geldiğini vurgulayan Cebeci, mevsimlerin bir ay veya daha uzun süre ileri kaydığını ve bunun çiftçileri zor durumda bıraktığını dile getirdi.
"ALLAH'TAN GELENE İSYANIMIZ YOK AMA ÖNLEM ALINMASI LAZIM"
Son yıllarda yaşanan beklenmedik doğa olaylarının çiftçinin üretimini önemli anlamda etkilediğini anlatan Cebeci, bu soruna bir çözüm bulunmasını istedi. Önlem olarak ekipman desteğinin geniş çapta sağlanması gerektiğini ifade eden Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, sisleme yöntemiyle bazı çiftçilerin meyvelerini koruyabildiğini belirtti. Ayrıca fan sistemlerinin köy bazlı ve daha geniş çapta uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, bu tür yatırımların artırılmasının önemine değindi.
"ÇİFTÇİ ÇALIŞMAZSA AÇ KALIRIZ"
Çiftçilerin bir yıl boyunca çalıştıklarını ancak bir gecede tüm emeklerinin yok olabileceğini söyleyen Cebeci, toplumdaki önemine dikkat çekti. Doğa olaylarında yaşanan bu değişimin sadece çiftçinin gelirini etkilemekten öte toplumun genelini etkileyen bir sorun olduğunu ifade etti.
Sisleme yönteminin, karbondioksit yakarak sıcaklık düşüşünü önlemeye yardımcı olduğunu ve başarılı bir sistem olduğunu belirten Cebeci, çiftçilerin bu yöntemle mahsullerini koruyabilmeyi umut ettiklerini ifade etti.