Ankara'nın tarihi evleri ve doğal güzelliğiyle meşhur ilçesi Beypazarı'na has yöresel ürün olan "Beypazarı Kurusu" tescillendi. Padişah sofralarını süsleyen, yüzyıllardır aynı yöntemle yapılan kuru için Beypazarı Ticaret Odası'nın 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru kabul edilerek 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' aldı.
"ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"
Tescil belgesi töreni için Beypazarı Ticaret Odası'nda düzenlenen törene Grup Ofis Marka&Paten vekili Selçuk Akın, Beypazarı Ticaret Odası Başkanı Necdet Çalışkan ile davetliler katıldı. Çalışkan kurunun yüzyıllar önce nasıl yapılıp tüketiliyorsa bugün de aynı şekilde yapıldığını anlatarak, bu ürünün gelecek nesillere aktarılması için çok önemli bir adım attıklarını söyledi.
"BÜYÜK KAT KI SAĞLAYACAK"
Beypazarılı olmayan, başka illerde, şehirlerde bu işi yapan kişilerin ortaya çıktığını anımsatan Çalışkan, şöyle konuştu: "Bu olay hem ticari açıdan hem de ilçemizin imajı açısından olumsuzluğa neden oldu. İnşallah bundan sonra bu gibi örneklerin ortaya çıkmasına bu şekilde engel olacağız. Bu ürün tescili ile birlikte hem ticari hem de turizm anlamında ilçeye büyük katkı sağlayacak."
'Nasıl yapılıyor?'
Yöreye özgü tereyağı ve tarçının aromasını içeren Beypazarı kurusu, bahar otlarını tüketen hayvanlardan elde edilen süt ile köy fırınlarında dut yapraklarının üzerinde pişiriliyor. Özellikle bölgeyi ziyaret eden turistler arasında Japonlar, yöre halkının günün her saati tükettiği kuruyu, hediye olarak ülkelerine götürüyor. Un, süt, tereyağı, maya ve tarçın kullanılan kuru hamuru taş fırınlarda pişiriliyor. Pişme sonrası kuruması içi 12 ile 24 saat arasında fırınlarda kurutuluyor. Ünlü kuru uygun şartlarda saklandığında tazeliğini 12 ay koruma özelliğine sahip.