Ramazan'da değişen beslenme düzeninin sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi. Bayram öncesi beslenme alışkanlıklarına ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar, bayramın ilk günlerinde de mideyi yoracak gıdalardan uzak durulması gerektiğini açıkladı. Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, "Sabah kahvaltısında börek, poğaça, kızartma gibi ağır yiyecekler yerine daha hafif gıdalar olan peynir, zeytin, haşlanmış yumurta ve söğüş tercih edilmeli" dedi.
"AZ AMA SIK YİYİN"
Şeker düşmesini önlemek için uyarılarda bulunan Yüzbaşıoğlu, "Hafif bir kahvaltıdan 2-2.5 saat sonra bir ara öğün yapmak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Az ama sık yemek vücudun şeker dengesini sağlar. Hipoglisemiyi (şeker düşmesi) önler. Hipoglisemi oluşması sonrasında daha çok yemek yeme isteği olacağından bunu engellemek amacıyla ara öğünler ve ana öğünler atlanmamalı" dedi.
LYASCYSCYSİCY
Bayramlarda ikram edilenler arasında seçim yapılması gerektiğini söyleyen Emine Yüzbaşıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "İkram edilen yiyecekler arasında tercih yapmayanlar hipertansiyon (tansiyon yükselmesi), hiperglisemi (şeker yükselmesi) , reflü, taşikardi gibi ciddi sağlık sorunlarıyla yüz yüze kalır. Baklavada karbonhidrat ve yağ içeriği çok fazla. Aşırı baklava tüketimi hem içerdikleri hem de Ramazan'da yavaşlayan metabolizmanın etkisiyle daha fazla kilo alımına sebep olur. Bu yüzden baklava yerine sütlü tatlıları tercih edin.
Bol bol sıvı tüketin
Uzmanlar yaz günlerine denk gelen bayramlarda sıvı alımına dikkat edilmesi ve günde en az 1.5-2 litre su içilmesi gerektiğini de vurguluyor. Çikolata ve tatlı tüketimiyle alınan fazla şekeri dengelemek amacıyla su dışında tercih edilen içecekler olarak ayran, soda, komposto, az şekerli limonata tüketilmesini öneren Yüzbaşıoğlu, "Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli" dedi.