Öz Türkçe bir kelime olan ve "misafir ağırlayan" anlamına gelen Konakbay, yabancı isimlerin, dünyaca ünlü markaların, fast food kültürünün, alışveriş merkezlerinin ve eve servislerin popüler olduğu günümüzde klasik Türk ailesi tarzı mutfağıyla uluslararası markalarla rekabet ediyor. Bin 500 yıllık tarihi olan çibörek Orta Asya'dan göç eden atalarımızın en çok sevdiği yemektir. En eski Türk yemeklerinden olan çibörek Kırım Tatarlarının vazgeçilmez lezzetlerindendir ve çok hassas dengelere sahip bir yemektir. İyi bir çibörek yapmak için hamuru ne çok ince ne de çok kalın olmalıdır.
NESİLDEN NESİLE TECRÜBE
Hazırlanan kıyma, soğan, tuz, karabiber ve su dengesine dikkat edilmelidir. Çiböreği kızgın yağa attığınız zaman kıymanın içindeki su buharlaşır ve kıymayı bu buhar pişirir.
Siz tavadan alsanız bile kıyma buharla pişmeye devam eder, çiböreğe bütün lezzeti veren budur. Hamurunda yumurta ve yağ olmadığı için yağ hamurun dışında kalır ve düşünülenin aksine diğer kızartmalar gibi ağır olmaz, yağı içine çekmez. Çiböreğe lezzeti veren bu dengeleri kurmak usta çırak ilişkisiyle nesilden nesile devredilen tecrübeyle olur.
AİLE GELENEĞİ DEVAM EDİYOR
Mantıya gelince… Türk mutfağının en bilinen ve özel yemeklerinden mantı, Konakbay'da özel kıyması, unu, tereyağı ve pişirmesiyle tam bir ev işi ve yiyenlere annelerin, büyükannelerin ustalığını hatırlatan, Konakbay'ın müdavimi yapan bir nostalji. Eskişehirli bir Tatar ailesi olan Çayseverler'in 50 yıldır her pazar tüm aile fertlerini bir araya toplayan çibörek ve mantı şöleni, Konakbay'da her gün sizleri bekliyor.