Yenimahalle Belediyesi kurum doktoru Berna Kocaefe, Kurban Bayramı'nda artan et tüketimi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Kocaefe, vatandaşların bayramda nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı. Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken en önemli hususun hayvan kesilmeden önce başladığını belirten Kocaefe, "İlk olarak aldığınız kurbanlığın muhakkak veteriner hekim kontrolünden geçmiş olması gerekiyor. Kontrolün ardından yapacaklarınız bitmiyor, aynı şekilde kesim sırasında da hijyen kurallarına dikkat edilmelidir" dedi.
"ÖNCE ET DİNLENECEK"
Kurban kesildikten hemen sonra tüketimin adet haline geldiğine dikkat çeken Kocaefe, "Vatandaşlarımız arasında etlerin kesildikten sonra hemen tüketilmesi yaygın bir alışkanlık. Bu çok yanlış, hayvan ilk kesildiğinde eti serttir. Bu yüzden et öncelikle 1 gün dinlenecek, sonra tüketilecek çünkü dinlenmemiş taze et sindirimi zorlaştırır. Bu da çeşitli sağlık sorunlarına, özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir" diye ifade etti.
"SEBZE DE TÜKETİN"
Alınması gerekenden daha fazla doymuş yağ, kolesterol ve proteinin, kalp damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturduğunu da belirten Kocaefe, "Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir. Bu yüzden kurban eti tüketilirken, yanında sebze de tüketilmelidir. Ayrıca günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Bayramların vazgeçilmezi olan tatlı çeşitlerinde de şerbetli tatlılar ve çikolataların yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir" dedi.