Pastacılığı beş kuşaktır sürdüren Duman ailesinin beşinci kuşak temsilcisi Ayça Duman Kaleli, açtığı pasta tasarım atölyesinde, şeker hamurundan karakteristik pastalar tasarlıyor. Çarlık rejimi döneminde Rize'den gittikleri Rusya'da pastacılığı öğrenen Duman ailesinin birinci kuşak temsilcileri, Bolşevik İhtilali'nden sonra Giresun'a döndü. Fırın açan aile fertlerinin bir kısmı, Ankara'ya taşınarak 1964'te Damla Pastanesi'ni kuruyor. Dedelerinden öğrendikleri tariflerle mesleği bugüne kadar sürdüren ailenin beşinci kuşak fertlerinden 33 yaşındaki Ayça Kaleli, gelenekselliği modernlikle harmanlayarak pastadan minyatür figürler üretiyor. Kaleli, şeker hamuruyla, ressam Salvador Dali, aktris Marilyn Monroe gibi ünlüler ile çizgi film karakterleri, şarkıcılar ve kendi tasarladığı ilginç karakterlere hayat veriyor. Pastane ile yani tarifler ve el lezzeti, kuşaktan kuşağa aktarılıyor.
HEYKEL DERSLERİ ALDIM
Küçük yaşlardan beri resme ilgisi olduğunu dile getiren Kaleli, şöyle devam etti: "Babam pasta yaparken ben de resimler, heykeller yapıyordum. Babam bendeki yeteneği görmüş olacak ki 'bu kız ressam olacak.' derdi. 2007'da Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü kazandım. Heykel ve animasyon dersleri de aldım. Zamanla bu alanı baba mesleğiyle birleştirmeye başladım. Bir taraftan okurken bir taraftan da pastanede çalışmaya devam ettim. Daha sonra pastanemizin hemen yanına Damla Pasta Tasarım Atölyesi'ni açtım. Şeker hamuru ile minyatür pastalar yapıyorum. Figürler, çizgi film ve oyun karakterleri, şarkıcılar ve kişilerin karikatüristik şekilde pastalarını yapıyorum." Kaleli, atölyede günlük iki saatlik sürelerle öğrencilere ders verdiğini belirterek, geçen yıl Master Of Cake Samsun yarışmasında gümüş madalya kazandığını, bu yıl da Master Of Cake Başkent yarışmasında minyatür dekoratif dalında altın madalyaya layık görüldüğünü dile getirdi.
'YURT DIŞINDAN DA MÜŞTERİLERİMİZ VAR'
Ayça Duman Kaleli'nin babası Varol Duman (62) da 17 yaşında babasının yanında çalışmaya başladığını söyledi. Duman, "Çocuklarımın ikisi de üniversite okudu ama buradan kopamadılar. Oğlum da kahve ustası. Yanımda çırak olarak çalışanlar şimdi usta olarak devam ediyor. Kendimize göre pişirme yöntemlerimiz var. Hala pasta kremalarımızı dedelerimizden öğrendiğimiz usulle yapıyoruz. Yurt içi ve yurt dışından müşterilerimiz var. ABD ve Fransa'dan sipariş alıyoruz" dedi. Duman, malzemeleri doğal usulle kendilerinin hazırladığını söyledi.